Φέτος η ώρα θα αλλάξει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών στις 4 π.μ. θα γυρίσουν μία ώρα πίσω στις 3 π.μ..

Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή κρατάει τους υπόλοιπους 5 μήνες. Οι χώρες που εφαρμόζουν ακόμη την αλλαγή της ώρας αποτελούν τη μειοψηφία, καθώς σχεδόν σε όλη την Ασία και την Αφρική διατηρείται μόνο μία ώρα όλη τη χρονιά.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της αλλαγής της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο – από το 2021- κάτι, όμως, που δεν έχει εφαρμοστεί παρά το γεγονός ότι έρευνα που είχε γίνει σε όλη την Ευρώπη έδειξε ότι το 84% των πολιτών είναι υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας.

Πότε εμφανίστηκε στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια πήγαν μία ώρα μπροστά.Η ιδέα, όμως, εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Ωστόσο, το 1973, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Έτσι, η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα.

Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Δύο χρόνια, όμως μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τέθηκε σε εφαρμογή το 1975.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.