ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ: Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά σε περίπου 115.000 αποστράτους και άλλους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων, των οποίων η σύνταξη ήταν εξαρτημένη από τον μισθό των αντίστοιχων εν ενεργεία υπαλλήλων. Όπως ξεκαθαρίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), το χρηματικό ποσό των αναδρομικών θα καταβληθεί εφάπαξ, όπως εφάπαξ θα είναι και η φορολόγηση, με τις κρατήσεις να περιορίζονται σε 20%. Το συνολικό κονδύλι που θα διανεμηθεί φτάνει στα 233,1 εκατ. ευρώ (425 εκατ. ευρώ μεικτά). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά θα δοθούν στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου την ίδια ημέρα με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019, η οποία προπληρώνεται, αλλά θα πρόκειται για δύο ξεχωριστά κονδύλια. Αναμένεται, δηλαδή, το ποσό των αναδρομικών να αναγράφεται σε ξεχωριστό πεδίο στο εκκαθαριστικό.

Τα αναδρομικά συνταξιούχων υπολογίζονται με αναφορά στο χρονικό διάστημα που ορίστηκε για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους και μέχρι το χρονικό σημείο υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016). Αυτό σημαίνει πως δικαιούχοι των αναδρομικών είναι πέντε κατηγορίες συνταξιούχων, πρώην υπάλληλοι ειδικών μισθολογίων:

Απόστρατοι, δηλαδή πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού ΣώματοςΕλληνικής Ακτοφυλακής.

Οι απόστρατοι θα λάβουν αναδρομικά ενστόλων 47 μηνών, της περιόδου από 1/8/2012 έως 30/6/2016. Υπενθυμίζεται πως οι στρατιωτικοί ήταν οι μόνοι που υπήχθησαν στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου την 1η Ιουλίου του 2016, για λόγους που είχαν να κάνουν με την αποστρατεία.

Αναδρομικά συνταξιούχων

Συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, γιατροί δημόσιας υγείας ΕΣΥ, επικουρικοί κ.λπ. Θα λάβουν αναδρομικά 18 μηνών, με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 13/11/2014 έως 12/5/2016.

Συνταξιούχοι καθηγητές-μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, εκπαιδευτικό προσωπικό και ΕΔΙΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ, μέλη ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ, μέλη Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΑ, ερευνητές και ΕΛΕ των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων, καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Θα λάβουν αναδρομικά 16,5 μηνών, για το διάστημα από 1/1/2015 έως 12/5/2016.

Συνταξιούχοι πρ. μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Θα λάβουν αναδρομικά 16,5 μηνών, με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 12/5/2016.

Συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί και πρ. μέλη του κύριου προσωπικού του ΝΣΚ. Θα λάβουν αναδρομικά 23 μηνών, με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1/8/2012 έως και 30/6/2014. Δικαίωμα στα αναδρομικά έχουν και οι κληρονόμοι της σύνταξης, σε περίπτωση που ο συνταξιούχος έχει πεθάνει.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, το ποσό των αναδρομικών καταβάλλεται «στα πρόσωπα στα οποία έχει μεταβιβαστεί ή θα μεταβιβαστεί η σύνταξη», σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου. Ακόμη όμως κι αν η σύνταξη δεν μεταβιβάζεται, το χρηματικό ποσό των αναδρομικών «θα καταβληθεί στους νόμιμους κληρονόμους με την υποβολή στην αρμόδια υπηρεσία των προβλεπόμενων νομιμοποιητικών εγγράφων».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.