Ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση του Πατριαρχείου Σερβίας θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαΐου 2022 στο Sremski Karlovci, μία από τις τρεις καθέδρες των Σέρβων Πατριαρχών.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ο εορτασμός του μεγάλου εκκλησιαστικού-ιστορικού ιωβηλαίου θα αρχίσει το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, με την πανηγυρική υποδοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριου και ακολούθως την τέλεση Εσπερινού στις 5 το απόγευμα. Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος θα εγκαινιάσει έκθεση πολυμέσων με τίτλο «Ένας αιώνας από την ίδρυση του Σερβικού Πατριαρχείου 1920-2020» στο περίφημο Πατριαρχικό Μέγαρο Sremski Karlovci.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διάκονο Βλάνταν Ραντοβάνοβιτς, θα εκτεθούν τα πιο σημαντικά ιερά κειμήλια, που αντικατοπτρίζουν την ιστορία του Πατριαρχείου Σερβίας: η Παναγία των Σέρβων Αγίων του 1923, με πρωτότυπα σχέδια των αρχιτεκτόνων Pero J. Popović και Uroš Predić, η μίτρα των δώδεκα αποστόλων, το σκήπτρο με το οποίο ενθρονίστηκε ο Πατριάρχης Δημήτριος, καθώς και τα αρχιερατικά του άμφια. Ανακατασκευάστηκε δε ο πρώην πατριαρχικός θρόνος, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα του θρόνου του Πατριαρχικού Μεγάρου στο Sremski Karlovci, όπου τελέστηκε η ίδρυση του Πατριαρχείου.

Την επομένη, Κυριακή 15 Μαΐου 2022, στις 8.30 π.μ. στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος θα προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, καθώς και του αγιασμού, με τον οποίον θα χρίσει τους παρευρισκομένους Επισκόπους – μέλη της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους σύνοδο στην αίθουσα του θρόνου, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία.

Στις 12:00 μ.μ. μπροστά από το Πατριαρχικό Μέγαρο θα αναγνωσθεί το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για το ιωβηλαίο.

Με την ευκαιρία αυτή αναμένεται να εμφανιστούν διαπρεπείς εκκλησιαστικές χορωδίες, οι καλύτεροι Σέρβοι καλλιτέχνες, πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι και φοιτητές του Θεολογικού Σεμιναρίου του «Αγίου Αρσενίου» στο Sremski Karlovci.

OPE

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.