Σε μια πρωτοφανή αναφορά, έστω εμμέσως, στην ελληνική του καταγωγή, ο Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας συμπεριέλαβε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, το πρώτο της βασιλείας του, εικόνες του με ορθόδοξους αρχιερείς, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Ο Κάρολος Γ’ είναι γνωστός λάτρης της Ελλάδας, τακτικός επισκέπτης της, έδωσε το παρών και απηύθυνε ομιλία κατά τις περυσινές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και είναι γνωστό ότι επισκέπτεται συχνά το Άγιο Όρος μακριά από πολυτέλειες και φώτα δημοσιότητας.

Στο καθιερωμένο τηλεοπτικό μήνυμα της βρετανικής μοναρχίας για τα Χριστούγεννα, η παρακολούθηση του οποίου αποτελεί μία ακόμη από τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις των βρετανικών νοικοκυριών ανήμερα τα Χριστούγεννα, ο Κάρολος επέλεξε να αναφερθεί στην επίσκεψή του τον Ιανουάριο του 2020 στον τόπο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς.

Το πολυαναμενόμενο πρώτο χριστουγεννιάτικο τηλεμήνυμα του νέου μονάρχη, μετά την εκτενή αναφορά στην απώλεια της Ελισάβετ αλλά και του πατέρα του, του Έλληνα πρίγκιπα Φιλίππου περιείχε μια έκπληξη: Στα μισά του μηνύματός του (από το 4.33 και μετά στο παρακάτω βίντεο), ο Κάρολος ανέφερε τα εξής: «Πριν μερικά χρόνια αξιώθηκα να εκπληρώσω μια επιθυμία ζωής, να επισκεφθώ τη Βηθλεέμ και τον Ναό της Γεννήσεως».

Εκεί η κάμερα φεύγει από τον Άγγλο βασιλιά και περνά πλάνο του Καρόλου από τη συγκεκριμένη επίσκεψη στη Βηθλεέμ, πλάι στον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ και άλλους ιερείς, ορθόδοξους, καθολικούς και Αρμένιους, στη Βασιλική της Γεννήσεως. Ακολούθως δείχνει τον Κάρολο να έχει μεταβεί μπροστά στην Αγία Τράπεζα και στη Φάτνη και να στέκεται στο σημείο όπου θεωρείται ότι γεννήθηκε ο Χριστός πριν 20 αιώνες, πάλι συνοδεία ορθόδοξων κληρικών.

«Εκεί κατέβηκα στο Παρεκκλήσιο της Φάτνης και στάθηκα με σιωπηλή ευλάβεια πλάι στον αργυρό αστέρα που έχει τοποθετηθεί στο δάπεδο στο σημείο της Γέννησης του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού», ανέφερε ο νέος Βασιλιάς της Αγγλίας στα εκατομμύρια των υπηκόων του, οι περισσότεροι των οποίων για πρώτη φορά άκουγαν χριστουγεννιάτικο βασιλικό μήνυμα από κάποιον άλλον από την Ελισάβετ.

Συνεχίζοντας ο Κάρολος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την επίσκεψη στον ιερό αυτόν χώρο ο οποίος ελέγχεται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. «Αυτό σήμαινε για μένα περισσότερα από όσα θα μπορούσα να εκφράσω – το να σταθώ στο σημείο εκείνο όπου, όπως μας λέει η Αγία Γραφή, γεννήθηκε το Φως που ήρθε στον κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι ως Βρετανός μονάρχης ο Κάρολος αποτελεί ex officio την κεφαλή της Αγγλικανικής εκκλησίας. Ωστόσο δείχνει ότι σέβεται και τιμά με το παραπάνω την ελληνική του καταγωγή και την ορθόδοξη παράδοση των προγόνων του, επιλέγοντας να τις μοιραστεί με τους υπηκόους του κατά την ημέρα που τα περισσότερα ώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευήκοα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.