Επειδή στον 5ο κύκλο η ενίσχυση αφορά στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου ο αλγόριθμος υπολογίζεται πως θα δώσει ένα αρχικό ύψος ενίσχυσης 3.000 ευρώ. Ωστόσο, από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν τα 2.000 ευρώ που έλαβε ήδη με την Επιστρεπτέα 4 και τελικά θα πιστωθούν στον λογαριασμό της 1.000 ευρώ.

Ας δούμε όμως στην πράξη τι πρόκειται να συμβεί: Να υποθέσουμε ότι μια ατομική επιχείρηση χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή ανέστειλε τη δραστηριότητά της τον Νοέμβριο με κρατική εντολή.

Υπέβαλε αίτηση στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, παρουσιάζοντας μείωση τζίρου το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 1.500 ευρώ, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019. Ενισχύθηκε τελικά με το ελάχιστο ποσό των 2.000 ευρώ.

Η ίδια επιχείρηση, έχει δικαίωμα να ενταχθεί και στον 5ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Παρουσιάζει με την αίτηση που κάνει τώρα, μείωση τζίρου για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου επίσης 1.500 ευρώ.

Πώς «κουρεύονται» τα ποσά της ενίσχυσης

Και κάπου εδώ προκύπτει η επόμενη «παγίδα»: Ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καλύπτει την πτώση του κύκλου εργασιών για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου, κάτι που ουσιαστικά, ακόμη και εάν θεσπιστούν τα 1.000 ευρώ ως ελάχιστο ποσό σε αυτό τον κύκλο κρατικών ενισχύσεων, καθιστά την Επιστρεπτέα 5 «συνέχεια» της 4.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Για να βγει το τελικό ποσό ενίσχυσης του 5ου κύκλου θα αφαιρείται το ποσό που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Κάτι που θα ισχύσει φυσικά και εάν τελικά δεν καθοριστούν ελάχιστα ποσά ενίσχυσης.

Η αίτηση θα είναι το «βαρόμετρο» για τις τελικές αποφάσεις. Θα καταγράφονται τα στοιχεία πτώσης του τζίρου κατά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο, τους μήνες του lockdown.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει υποστεί μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την ελεγχόμενη περίοδο. Στην αίτηση λοιπόν θα αποτυπωθεί η συρρίκνωση του τζίρου.

Στη συνέχεια το ποσό που αναλογεί ανά δικαιούχο θα υπολογισθεί με βάση αλγόριθμο που θα οριστικοποιηθεί όμως… αργότερα και συγκεκριμένα μετά τις 15 Ιανουαρίου οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί «με επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αιτημάτων, θα προσδιοριστούν ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης και άλλα σχετικά ζητήματα».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.