Μια ξύλινη γέφυρα συνδέει τη στεριά με το ναό του Αγίου Νικολάου, που οικοδομήθηκε το 1904 και αποτελεί πόλο έλξεως πολυάριθμων προσκυνητών.

Στολίδι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης αλλά και ολόκληρης της Θράκης, ο ναός του Αγίου Νικολάου, κοντά στον οικισμό Πόρτο Λάγος, είναι χτισμένος πάνω σε νησίδα της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας.

Μια ξύλινη γέφυρα συνδέει τη στεριά με το ναό του Αγίου Νικολάου, που οικοδομήθηκε το 1904 και αποτελεί πόλο έλξεως πολυάριθμων προσκυνητών.

Κατά την παράδοση, η νησίδα αυτή της Βιστωνίδας ήταν από μακροτάτου χρόνου (πιθανώς από τον 11ο αιώνα) μετόχι της αγιορείτικης μονής Βατοπαιδίου.

Κατά περιόδους η αθωνική μονή έστελνε στο μετόχι της οικονόμο, ενώ στις εορτές και στις πανηγύρεις της μονής του μετοχίου παρευρίσκονταν πατέρες, οι οποίοι φρόντιζαν και για την εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας, σε συνεργασία με τους τοπικούς ψαράδες.

Τις λατρευτικές ανάγκες των πατέρων που έρχονταν εδώ για να επιβλέπουν την κτηματική περιουσία της μονής εξυπηρετούσαν προγενέστεροι του σημερινού ναοί.

Εξ όσων γνωρίζουμε, στον ίδιο χώρο προϋπήρχε ναός των Αγίων Θεοδώρων (έτσι εξηγείται και η παρουσία της εικόνας των αγίων αυτών στο τέμπλο του ναού του Αγίου Νικολάου), η δε μετονομασία του ναού έλαβε χώρα κατόπιν εμφανίσεως του Αγίου Νικολάου.

Σύγχρονη κατασκευή αποτελεί το εκκλησάκι της Παναγίας της Παντάνασσας, που ιδρύθηκε από το μακαριστό γέροντα Ιωσήφ, ο οποίος μετέφερε μάλιστα από το Άγιο Όρος τη θαυματουργή εικόνα της Παντάνασσας, στήριγμα και παρηγοριά του θρακικού λαού.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται από την τουριστική πύλη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (emtgreece.com).

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.