Την 81η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τίμησε με διαδικτυακή εκδήλωση και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στο ηρωικό «Οχι» του ελληνικού λαού απέναντι στον άξονα φασισμού-ναζισμού και τη σημασία του αλλά και το νόημα και την απήχηση της ίδιας λέξεις με αναφορά σε επίκαιρες καταστάσεις αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβης.

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 2021 στο ΕΜΠ

«Κανείς δεν δικαιούται να διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στο ΟΧΙ» επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Μπουντουβής και πρόσθεσε:«Το ΟΧΙ δεν αφορά μόνο τη νεολαία, η οποία μέχρι κάποιο στάδιο το εισπράττει από τους μεγαλύτερους και τους ειδικούς, αλλά μετά το εκσφενδονίζει. Δικαίωμα και υποχρέωση στο ΟΧΙ έχει ο καθηγητής, ο δάσκαλος, ο γονιός, ο πολιτικός, ο κυβερνήτης. Εχει ο Πρύτανης, έχει ο κοσμήτορας, έχει ο καθηγητής. Κάποτε όλοι αυτοί χρειάζεται να πουν ένα ΟΧΙ στο φοιτητή τους, στο μαθητή τους, στο παιδί τους, στον ψηφοφόρο, στον πολίτη. Και, φυσικά, δεν αναφέρομαι στα ΟΧΙ της ρουτίνας και της διεκπεραίωσης. Ούτε στα ΟΧΙ στείρας αντίθεσης, αλλά στα ΟΧΙ της μεγάλης ευθύνης».

Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία του πρύτανη του ΕΜΠ

Τον πανηγυρικό της ημέρας με τίτλο:«Ένα μαθηματικό Enigma και ο πόλεμος κατά του ναζισμού» παρουσίασε ο καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Πέτρος Στεφανέας. Η ομιλία του κ. Στεφανέα αναφέρεται στη συμβολή των μαθηματικών μέσω της κρυπτογραφίας στη νίκη κατά του ναζισμού.
«Η ιταλική επίθεση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι ελληνικές διαβιβάσεις παρακολουθούσαν τους ιταλικούς ασυρμάτους διαρκώς, επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Στεφανέας για να συμπληρώσει: «Είχαν πλήρη εικόνα για τον τρόπο που επικοινωνούσαν οι Ιταλοί στρατιωτικοί ο οποίοι χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους χωρίς κρυπτογράφηση καθότι πίστευαν ότι οι Έλληνες δεν διαθέτουν αρκετούς για να τους παρακολουθούν. Ήταν λάθος τους. Πριν την έναρξη του πολέμου η Ελλάδα είχε προμηθευτεί μυστικά ικανό αριθμό ασυρμάτων για να παρακολουθεί τις ιταλικές ενδοεπικοινωνίες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Στεφανέας εξέφρασε την άποψη ότι «οι Έλληνες είχαν πολλές και σημαντικές επιτυχίες υποκλοπής ιταλικών ραδιοεπικοινωνιών σε βαθμό τέτοιο, ώστε να αποκτήσουν θρυλικές διαστάσεις, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες. Επίσης τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να σπάσουν τους ελληνικούς κώδικες ούτε του στρατού ούτε του ναυτικού».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.