Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό στην Γλυφάδα.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος και συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και ο Οικείος Ποιμενάρχης Γλυφάδας κ. Αντώνιος.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας Αρχιμ. Νήφωνας Συριανός, ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Χριστόδουλος Σαμαράς, οι συνεφημέριοί του π. Μιχαήλ Μπιλαλής και π. Αθανάσιος Μπαλής καθώς και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας και άλλων Μητροπόλεων.

Τους Αρχιερείς προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, ο οποίος αφού τους καλωσόρισε εξέφρασε την χαρά του που θα συνεορτάσουν τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας ανέφερε, πως είναι μεγάλη τιμή να έχουμε μαζί μας στη λαμπρή αυτή εορτή τεμάχιο από τον Τίμιο Σταυρό πάνω στον οποίο πέθανε ο Χριστός μας για να θανατώσει τον Σατανά αλλά και τα λείψανα του Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος θέσπισε το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας και επέτρεψε στους χριστιανούς να μπορούν να λατρεύουν όπως όλοι τον Θεό τον οποίον πιστεύουν.

Σε άλλο σημείο ο οικείος Μητροπολίτης, τόνισε και το έργο της Αγίας Ελένης, η οποία από τον πόθο και την αγάπη της προς το Χριστό, παρά τη μεγάλη ηλικία της και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε κατάφερε να Τον βρει κάτω από τα γκρεμίσματα των Ιεροσαλύμων μετά την καταστροφή τους.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Αλέξιος στο λόγο του ανέφερε, πως όπως κάθε μήνας χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό γεγονός, έτσι και ο Μάιος έχει χαρακτηριστεί ως μήνας της Ρωμιοσύνης. Ο Μέγας Κωνσταντίνος κατάφερε να δημιουργήσει ένα κράτος με πολλές εθνότητες, δυο γλώσσες αλλά κοινή πίστη.

«Η επιτυχία του κράτους αυτού, διακρίνεται έως και σήμερα αφού στην καθημερινότητα μας συναντάμε πολλά από τα χαρακτηριστικά του, όπως είναι η παράδοση και το ήθος του πολιτισμού», τόνισε ο Θεοφιλέστατος.

Έκλεισε το λόγο του αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως στη σημερινή εποχή ο άνθρωπος έχει αυτολατρεία και δεν έχει κατανοήσει πως έξω από το Χριστό δεν υπάρχει ούτε τέλειος, ούτε αληθινός άνθρωπος, αλλά μπορεί να γίνει νέος μέσα από την εκκλησία και ζώντας με το Χριστό.

Μετά το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης από την Ιερά Μονή Αιμυαλών της Ι.Μ. Γόρτυνος καθώς και της Εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης υπό τους ήχους των φιλαρμονικών του Δήμου Γλυφάδας και του Πολεμικού Ναυτικού υπό τη διεύθυνση του Πλοτάρχη κ. Νικολάου Σκουρλέτη.

Επίσης στην Λιτανεία συμμετείχε το Στρατιωτικό Άγημα του Πολεμικού Ναυτικού υπό την εποπτεία του Ανθυποπλοίαρχου κ. Νικολάου Αργυρίου, σύλλογοι Ποντίων, Ηπειρωτών και Κρητών, ενώ για την τάξη φρόντισε η Τροχαία Γλυφάδας μαζί με τη δημοτική αστυνομία.

Να αναφερθεί ότι στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκατοντάδες πιστοί.

Τέλος να σημειωθεί ότι αύριο ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.