Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε ιδιαίτερα χαρμόσυνο κλίμα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η ετήσιος μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού το Παναγιοφρούρητο Μοναστήρι της Παναγίας Αγάθωνος, λευκοστολισμένο από χιόνι, το οποίο αναδυκνύεται ως «εργαστήρι αγιότητος», ο τόπος ασκήσεως του Οσίου Βησσαρίωνος, εκεί όπου η Αγία Λάρνακά του με το Ιερό και Άφθαρτο Σκήνωμά του συγκεντρώνει πλήθος πιστών από όλο τον κόσμο.

Στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος στην συνέχεια προηξήρχε στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο τελέσθηκε στο ιστορικό Καθολικό της Μονής συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, καθώς και σε παγκόσμια εμβέλεια μέσω δορυφόρου της Hellas Sat.

Τους Ύμνους από την εγκεκριμένη υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Ακολουθία του Οσίου, ποίημα του Υμνογράφου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, απέδωσαν με αρτιότητα, μελλίρυτα, χοροί καθηγητών, μαθητών και αποφοίτων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε διδακτικότατα ο προεξάρχων Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε και εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Ειρηναίου και των αγίων συνοδειών τους τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της Φθιωτικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη κ. Συμεών για την φιλάδελφη και ιδιαίτερα τιμητική και αγαπητική πρόσκλησή του και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Οσίου Βησσαρίωνος.
Παρακολουθήστε το κήρυγμα του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου:

Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Η αγάπη και η ευγένεια του καλού σας Ποιμένα και φιλτάτου αδελφού μας Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών καθιστά και διά του τρόπου της εφετινής Πανηγύρεως, την Πανήγυρη του Αγίου μας πανελλαδική, οικουμενική, καθώς η αγάπη του προσεκάλεσε σε κοινόν εορτασμό χθες και σήμερα εδώ στο μοναστήρι του Αγάθωνος τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίο, το νεότερο των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. ο οποίος «αγαλλομένω ποδί» προσήλθε εδώ από την χιονισμένη Φλώρινα, για να συνεορτάσει και συμπανηγυρίσει μαζί μας και για να εκδιπλώσει το ειλητάριο της ευγενεστάτης καρδιάς του, όπως το έπραξε χθες το βράδυ κατά τον Εσπερινό προσφέροντας σε όλους μας λόγον αγαθόν, λόγον επιστηριγμού και αγάπης και αφετέρου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης σας, έφθασε μέχρι τα νότια σύνορα της πατρίδος μας, στη μεγαλόνησο Κρήτη, από που είχε την ευγένεια να προσκαλέσει τον ομιλούντα από το φιλοπρόοδο Ρέθυμνο, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ώστε εδώ σήμερα στην καρδιά της Ελλάδος, στη Στερεά Ελλάδα, στη Φθιώτιδα να ενώνεται όλη η Ελλάδα, από τα βόρεια μέχρι τα νότια σύνορά της και να δίνουμε όλοι μαζί εν συλλειτουργία και μετά των αγαπητών πατέρων και αδελφών, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου π. Γερμανού και της συνοδείας του το μήνυμα της ενότητος της Αγίας μας Εκκλησίας, το μήνυμα της αξίας και της σημασίας της Συνάξεως όλων μας μέσα στην Αγία μας Εκκλησία.

Αλήθεια, τι είναι σπουδαίο και ωφέλιμο να λάβουμε πρώτο από τη ζωή και τη μαρτυρία του Οσίου Βησσαρίωνος, για να το προσφέρουμε ως ένα πνευματικό και ευώδες ανθός, για να τοποθετηθεί στο ανθοδοχείο της καρδιάς κάθε ενός ανθρώπου που συντρέχει εδώ σωματικά και πνευματικά και γίνεται προσκυνητής του Άφθαρτου Λειψάνου του Οσίου Βησσαρίωνος! Και ομολογώ πως δυσκολεύτηκα να διαλέξω μόνο κάτι από τα πολλά που η αγάπη του Θεού εκδιπλώνει μπροστά μας δια του Οσίου Βησσαρίωνος του Νέου του Αγαθωνίτου, του Πνευματικού, του Ελεήμονος.
Και χάρηκα όταν άκουσα το Απολυτίκιο του Αγίου να ψάλλεται από την γλυκύφθογγο και ηδυμόλπο φωνή των αγίων Ιεροψαλτών, καθώς ξεκινά συνοψίζοντας το «όλον» του Οσίου Βησσαρίωνος στη ζωή της εκκλησίας λέγοντάς μας τι; «“Χαίρει ἅπασα ἡ Ἐκκλησία, τῆ φανερώσει τοῦ Άγίου Λειψάνου σου», γιατί πραγματικά είναι χαρά για σύνολη την Εκκλησία η ανάδειξη ενός Αγίου προσώπου που έρχεται να υπερβεί και να ξεπεράσει τα τοπικά, τα χωροχρονικά όρια και να αγκαλιάσει σύμπασα την Αγία μας Εκκλησία και δείτε πόσο όμορφα σε τούτους τους δύσκολους και ποικίλως μπερδεμένους καιρούς έρχεται η Αγία μας Εκκλησία, να δώσει το μήνυμα σε κάθε έναν άνθρωπο που αγωνίζεται ευσυνείδητα, με γνώμονα το Ιερό Ευαγγέλιο, σηκώνοντας αγόγγυστα τον σταυρό που του έδωκε ο Θεός, για την αξία που έχει ο καθένας μας να φτάσει στο τέρμα του δρόμου, να επιτύχει το στόχο, να ολοκληρώσει την αποστολή, στην οποία είναι κεκλημένος. Διάβασα προ καιρού κάτι που με άρεσε πολύ και θέλω να το μοιραστώ με την αγάπη σας, ότι «από τον σταυρό του ουδείς κατεβαίνει μόνος του, οι άλλοι τον κατεβάζουν όταν θα χει πλέον ολοκληρώσει το έργο του σταυρού».

Ο Όσιος Βησσαρίων ο συντοπίτης σας, ο μοναστής τούτου του Ιερού πνευματικού ενδιαιτήματος της Μονής του Αγάθωνος έκαμε ακριβώς πράξη την άρση του σταυρού που του έδωκε ο Θεός για αυτό και η Αγία μας Εκκλησία στην Αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν από λίγο καιρό, του έδωσε τα προσωνύμια αυτά που χαρακτήρισαν αυτό το σταυρό της θυσιαστικής διακονίας. Πώς τον ονόμασε; Ο Αγαθωνίτης, εκ της μοναστικής μάνδρας, από την οποία προήλθε, ο Πνευματικός και ο Ελεήμων.

Αυτές οι τρεις λέξεις που χαρακτήρισαν σύνολη τη ζωή του Οσίου Βησσαρίωνος και έγραψαν το ιερό του όνομα με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ζωής και είμαι βέβαιος πως εσείς εδώ γνωρίζετε καλύτερα από τον ομιλούντα πόσες ευεργεσίες, πόσες ελεημοσύνες υλικές και πνευματικές, πόσον πνευματικό επιστηριγμό έδωσε ο απλός αυτός παππούλης αυτού του ευλογημένου τόπου σε εκατοντάδες, χιλιάδες ανθρώπων, εγγύς και μακράν, προς τους οποίους προσέτρεξε ως φιλόστοργος και αγαθός πατήρ. Βλέπετε ο Άγιος Βησσαρίων μέχρι τη θαυματουργική αποκάλυψη, Θεού Βουλή, του Αφθάρτου Ιερού του Λειψάνου, που αποτελεί πηγή χάριτος και αγιασμού, δεν είχε ξεπεράσει πολύ τα όρια της ευλογημένης αυτής εκκλησιαστικής επαρχίας και έρχεται ο Θεός μέσα από συγκυρίες και συνθήκες ιδιαίτερες για να θέσει «επί την λυχνίαν τον λύχνο» για να φωτίσει ολόκληρη την Αγία μας Εκκλησία.

Και καθώς χθες περισσότερο και σήμερα λιγότερο έχουμε τον παγερό καιρό σκέπτομαι πως ο Άγιος Βησσαρίων όπως μας είπε και ο καλός σας Δεσπότης τα πάει πολύ καλά με την «κακοκαιρία», απ’ αυτήν την ημέρα της εκδημίας του, από αυτόν εδώ τον κόσμο, καθώς η κακοκαιρία εκείνης της ημέρας δεν επέτρεψε στους Πατέρες της μονής να φθάσουν στο Κοιμητήριο, για να ενταφιάσουν στο Κοιμητήριο της μονής τον Όσιο Βησσαρίωνα, τον ενταφίασαν εδώ για να έρθει έπειτα άλλη κακοκαιρία, με την δυσκολία που δημιούργησε στο έδαφος, στο οποίο βρίσκεται η μονή, να αναγκάσει τους Πατέρες να κάνουν την εκταφή για να αποκαλυφθεί το Άφθαρτο του Λείψανο. Και πάλι στην επίσημη Αγιοκατάταξη του εν καιρώ θέρους τον Ιούνιο πάλι κακοκαιρία και βροχή να έρθει εδώ για να μας πει ο Άγιος και με αυτόν τον τρόπο πως, όλοι μας πρέπει μέσα στις κακοκαιρίες της ζωής να αναζητούμε μια φωτεινή ακτίδα φωτός, να μη μείνουμε στις αστραπές, στις βροντές, στα σκοτάδια αλλά να ζητήσουμε απ’ όπου εισέρχεται μια ακτίνα φωτός που είναι ικανή να φωτίσει την ψυχή μας όπως ακριβώς έγινε στη ζωή, στην εκδημία και στην αποκάλυψη των θαυμάσιων του Οσίου Βησσαρίωνος που και δι’ αυτού του τρόπου κάνει όλους μας να αγαπήσουμε ακόμη πιο πολύ την κακοκαιρία και κάθε μία δυσκολία στη ζωή μας έχοντας ως παράδειγμα τη δική του ζωή και μαρτυρία.

Αγαπητά μου παιδιά, της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, που έχετε παιδιά το ιδιαίτερο προνόμιο το σχολείο σας να έχει σκεπαστή και Έφορο και σφραγίδα του, τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, τον Πνευματικό και Ελεήμονα και θέλω να σας παρακαλέσω και εσάς όλα τα παιδιά, τα αγόρια και τα κορίτσια, να πορευθείτε στη ζωή σας έχοντας ως παράδειγμα σας τον Άγιο Παππούλη, τον Όσιο Βησσαρίωνα, έχοντας ως έμπνευση σας το πνευματικώς «ζην» και την αληθινή εν Χριστώ ελεημοσύνη.

Ξέρετε, θα πει κάποιος: «Μα Σεβασμιώτατε σήμερα οι καιροί είναι δύσκολοι, σήμερα η ακρίβεια αυξάνεται, σήμερα οι ανάγκες είναι πολλές». Ξέρετε ένας άνθρωπος μπορεί με άδεια τσέπη και με γεμάτη καρδιά να είναι ο πιο ελεήμων άνθρωπος αυτού του κόσμου».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.