Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Παρίου, στο Κώστο της Πάρου, γενετείρας του Αγίου, τελέσθηκε σήμερα το πρωί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου Β', Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, του οικείου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου, με τη συνευχητική συμμετοχή πλειάδος Κληρικών, εν οις και του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Αρχιμ. Σωτηρίου, τελεταρχουντος του Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας Αρχιμ. Δωροθέου, και την παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων κ.κ. Ιω. Βρούτση και Φιλ. Φόρτωμα, του Επάρχου και του Δημάρχου Πάρου και πλήθους πιστών.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στις μέρες μας έχουμε ανάγκη να ανακαλύψουμε το ορθόδοξο ήθος και το γενναίο φρόνημα που επέδειξαν οι Κολλυβάδες και έφεραν την αναγέννηση της πνευματικής ζωής του υπόδουλου Ελληνισμού.
Υπενθύμισε ότι τότε η Ορθοδοξία και το Γένος αντιμετώπιζε τη «Σκύλα» του εξισλαμισμού και τη «Χάρυβδη» του άθεου ορθολογισμού του Διαφωτισμού, κίνδυνοι, οι οποίοι υπερκεράσθηκαν με τη διδασκαλία και την αποφασιστικότητα των Κολλυβάδων Πατέρες, μεταξύ των οποίων και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος, ο οποίος τίμησε και ανέδειξε τους Νεομάρτυρες, προβάλλοντας το ηρωικό τους φρόνημα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εγένετο λιτανεία της Εικόνος και Λειψάνων του Αγίου μέχρι τον τύμβο, τον οποίο είχε υψώσει στη μνήμη του ο αοίδιμος Αρχιμ. Νικόλαος Αρκάς, όπου και ανεπέμφθη δέηση υπέρ του Γένους και των Μαθητών.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, τους τα πρώτα φέροντες και τους πιστούς, για την παρουσία τους, και συνεχάρη τον υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Σπυρ. Παυλάκη Χορό των Ιεροψαλτών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.