Δυναμικό ενδιαφέρον για τα Ορθόδοξα προσκυνήματα της Αλβανίας δείχνουν οι νέοι στη χώρα καθώς η συντήρηση και επισκευή ναών που είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές κατά την περίοδο του κομμουνιστικού-αθεϊστικού καθεστώτος Χότζα, έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί.
Του Νικολάου Ζαΐμη
Καθοριστικής σημασίας υπήρξε ο στόχος που είχε θέσει εξ’ αρχής ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος για την αποκατάσταση των ναών καθώς και την ανέγερση νέων ναών όπου αυτοί είχαν κατεδαφιστεί. 31 χρόνια μετά την ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας η πρόοδος στον τομέα αυτό είναι σπουδαία.
Πλέον οι χώροι λατρείας και τα Ορθόδοξα προσκυνήματα της Αλβανίας αποτελούν πόλο έλξης για τους νέους και τις νέες καθώς μέσα από αυτά μαθαίνουν την ιστορική πορεία της Ορθοδοξίας, σε μία χώρα η οποία δια συντάγματος κάποτε είχε διακηρύξει ότι δεν υπάρχει καμία θρησκεία και η λέξη Θεός ήταν απαγορευμένη.
Επίσκεψη στα Ορθόδοξα προσκυνήματα της Πρεμετής
Με την ευλογία του Μητροπολίτη Ελμπασάν κ. Αντωνίου ομάδα νέων της Μητροπόλεως επισκέφθηκε ιστορικούς ναούς στην περιοχή της Πρεμετής οι οποίοι ανάγονται στον 16ο με 17ο αιώνα. Η Πρεμετή, όπως και άλλες περιοχές της Αλβανίας, παλεύουν ακόμα για τα αυτονόητα. Την επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας όπως συμβαίνει στην πόλη με το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο οποίος ανήκει στην Εκκλησία, αλλά δυστυχώς δεν της έχει αποδοθεί νομικά καθώς οι δημοτική αρχή αρνείται να πράξει το δίκαιο και οφειλόμενο.
Οι νέοι από την επαρχία του Ελμπασάν επισκέφθηκαν τον ναό της Αγίας Παρασκευής στην πόλη της Πρεμετής, τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λεούσα, τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κοσίνα, καθώς και την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στην Κλεισούρα στην οποία βρίσκουν ανάπαυση Έλληνες στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν μαχόμενη στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941. Με με μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου η Μονή ανεγέρθηκε και αποτελεί ένα από τα δύο στρατιωτικά νεκροταφεία για τους Έλληνες πεσόντες. Το άλλο βρίσκεται στις Βουλιαράτες.
“Αυτά τα ταξίδια μας εξυπηρετούν για να αναγνωρίσουμε τον πνευματικό πλούτο που έχει η χώρα μας και να μας ενώσουν περισσότερο με τη χριστιανική κοινωνία, Γεμάτοι αγάπη για τον Θεό και τον πλησίον, διατηρούμε αυτά τα πλούτη που μας κληρονομήθηκαν”, αναφέρει η κ. Θεοδώρα Ντέγια στην επίσημη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ελμπασάν.
Η επαρχία της Πρεμετής η οποία σήμερα διοικητικά ανήκει στο νομό Αργυροκάστρου, αριθμούσε στις αρχές του 20ου αιώνα αριθμούσε μεγάλο αριθμό Ελλήνων. Η Πρεμετή υπήρξε, επίσης, η πατρίδα του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Πολυκάρπου Θωμά (1876 – 1945) και του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειου Ιωαννίδη (1896-1963).
ope