Το παρασκήνιο με φόντο το όνομα των Σκοπίων και την ένταξη στην Ε.Ε

Έντονες ζυμώσεις, εκκλησιαστικό και κυρίως πολιτικό παρασκήνιο εκτυλίσσονται το τελευταίο χρονικό δίαστημα γύρω από το θέμα του ονόματος του Κράτους των Σκοπίων.

Πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για άμεση εμπλοκή Αρχιερέων της Βουλγαρικής Εκκλησίας στο πολιτικό σκηνικό, εμπλοκή που βασίζεται σε δεσμούς που έχουν παλιές και βαθιές ρίζες.

Επί της ουσίας η κίνηση αυτή, η αναγνώριση δηλαδή της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, είναι μια κίνηση άνευ ουσιαστικής σημασίας παρά μόνο για καλλιέργεια εντυπώσεων σε μια περίοδο που διαδραματίζονται σοβαρά ιστορικά πολιτικά γεγονότα.

Η Βουλγαρική Εκκλησία γνωρίζει πολύ καλά πως δεν μπορεί να δώσει αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων καταρχήν δίοτι αυτό άπτεται του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά δεύτερον δίοτι στο Τυπικόν αναφέρει πως είναι διάδοχος της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος.

Χρησιμοποιούν τη λέξη Μητέρα Εκκλησία λόγω του ότι οι επαρχίες της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων ήταν οι παλιές βουλγαρικές επαρχίες της βουλγαρικής εξαρχίας, ανήκαν όμως εκέι μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ουσιαστικά ανήκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εν συνεχεία εισήχθησαν στην Εκκλησία της Σερβίας κάτι που ως επί το πλέιστον καθιστά ούτως η άλλως αβάσιμες τις αιτιάσεις περί αναγνωρίσεως.

Τα πολιτικά παιχνίδια

Το επόμενο εξάμηνο κατά το οποίο η προεδρία της Ε.Ε θα τελεί υπό τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις περί εντάξεως των Σκοπίων και της Αλβανίας στην Ε.Ε. (Οπωσδήποτε θα επισπευσθεί το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων)

Ο ρόλος Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν θα συμμετέχει για πρώτη φορά μαζί με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας στα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Στεφάνου, όπου εκεί αναμένεται να ασκηθούν εκ νέου πιέσεις, επικοινωνιακού χαρακτήρα προς την Βαλκανική κοινότητα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.