Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα «προετοιμάσει» τον αμερικανικό λαό για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια 100 δισ. δολαρίων για Ισραήλ, Ουκρανία και Ταϊβάν.

Με τον ισραηλινό στρατό να έχει πάρει το «πράσινο φως» για χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, οι εξελίξεις στην περιοχή είναι καταιγιστικές και, κάθε ώρα που περνάει, μας φέρνει πιο κοντά στην επέμβαση-«απάντηση» στη Χαμάς.

Στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), αναμένεται διάγγελμα από τον Τζο Μπάιντεν για όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκονται ήδη δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

O Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει από το Οβάλ Γραφείο, προκειμένου να «προετοιμάσει» τον αμερικανικό λαό για δύο επερχόμενες εξελίξεις. Το πρώτο είναι ότι ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει και να γίνει σφοδρότερος λόγω της χερσαίας επέμβασης, όμως -όπως θα πει- το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και τους πολίτες του απέναντι στη βαρβαρότητα της Χαμάς.

Το δεύτερο, είναι πως θ’ ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια 100 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν. Χρήματα που, όπως θα πει, είναι απαραίτητα, καθώς το κόστος της μη χρηματοδοτικής εμπλοκής της Αμερικής θα είναι πολύ μεγαλύτερο στο μέλλον. Στο διάγγελμά του αναμένεται να στείλει και πάλι μήνυμα στο Ιράν και σε άλλους παίχτες στην περιοχή να μείνουν μακριά από τα πεδία των μαχών.

Λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μία ανάρτηση στο Twitter, κρούοντας κώδωνα κινδύνου. «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο συνεχιζόμενος βίαιος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Βρισκόμαστε σε σημείο παγκόσμιας ανάφλεξης, που μεγαλύτερο από κάθε κόμμα ή πολιτική. Απόψε θα απευθυνθώ στο έθνος από το Οβάλ Γραφείο».

Οι επιδιώξεις του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή με το βλέμμα και στην επανεκλογή του

Ο Μπάιντεν ξεπέρασε κάθε άλλον πρόσφατο Αμερικανό ηγέτη στην έκφραση υποστήριξης προς το Ισραήλ -στρατιωτικής και διπλωματικής – μετά την 7η Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς ξεχύθηκε απροσδόκητα από την Λωρίδα της Γάζας και σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ωστόσο να εμφανιστεί ως η δύναμη που συγκρατεί το εβραϊκό κράτος από την υιοθέτηση μίας ακόμη πιο επιθετικής προσέγγισης και επενδύει στην επίδειξη της μαζικής αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος για να αποτρέψει τη σύμμαχο του Ιράν, Χεζμπολάχ, να εισβάλει στο Ισραήλ.

Παραμένει ασαφές σε ποια έκταση οποιοσδήποτε από τους στόχους αυτούς μπορεί να επιτευχθεί -ωστόσο, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορέσουν να αποσπάσουν μία συμφωνία για την σταθεροποίηση της περιοχής ή τουλάχιστον για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, θα βοηθήσει τον Μπάιντεν στον αγώνα για την επανεκλογή του και θα ενισχύσει το τραυματισμένο κύρος των ΗΠΑ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.