Μπαράζ ουκρανικών επιθέσεων με drones σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και διυλιστήρια σε Μόσχα και Τβερ - Ο Πούτιν φαίνεται να αδιαφορεί για την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, λέει η Washington Post
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον στρατηγό Ολεξάντρ Σύρσκι, εφαρμόζει ένα τολμηρό σχέδιο για να ανατρέψει την πορεία των συγκρούσεων.
Η Ουκρανία εξαπέλυσε κύμα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας πυρκαγιές σε δύο ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, περισσότερα από 158 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν 15 περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μόσχας.
Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτά αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν. Όμως, ως αποτέλεσμα της επίθεσης ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου στη Μόσχα σε «ξεχωριστό τεχνικό δωμάτιο», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.
Ο Σεργκέι Σομπιάνιν ανέφερε ότι τουλάχιστον 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν την πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές. Εν τω μεταξύ, 75 μίλια (120 χιλιόμετρα) από τη ρωσική πρωτεύουσα, στην περιοχή Τβερ, ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις κοντά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Konakovo. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην εγκατάσταση.
Την ίδια ώρα με ανάλυσή της η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, αναφέρεται στην προσπάθεια της Ουκρανίας να αλλάξει την ισορροπία του πολέμου με την επίθεση στο Κουρσκ και στο έδαφος της Ρωσίας.
Παρά τη σύλληψη εκατοντάδων Ρώσων στρατιωτών και την κατάληψη εκατοντάδων τετραγωνικών μιλίων ρωσικού εδάφους, η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία, με την επίθεση στο στρατηγικό κόμβο του Ποκρόβσκ να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αν η επιχείρηση του στρατηγού Σύρσκι αποτύχει, η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες, σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και εδάφη στην ανατολική της πλευρά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υπερέχουν αριθμητικά και επιτίθενται με αμείωτη ένταση.
Οι αναλυτές είναι αβέβαιοι για το αν το ρίσκο της Ουκρανίας θα αποδώσει καρπούς. Ο Νίκο Λανγκ, πρώην αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας και τώρα συνεργάτης στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ανάλυσης, σημειώνει ότι η εισβολή στην Κουρσκ έδωσε στην Ουκρανία απτά οφέλη, όπως αιχμαλώτους πολέμου και ένα πολυπόθητο ηθικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποβαθμίζει τη σημασία της εισβολής και εστιάζει την προσοχή του στα ανατολικά της Ουκρανίας.
«Ουσιαστικά λέει στους Ουκρανούς: ‘Μπορείτε να μείνετε, μπορείτε να φύγετε – κάντε ό,τι θέλετε. Εγώ θα είμαι απασχολημένος με άλλα πράγματα» είπε ο Λανγκ. Αν ο στόχος της Ουκρανίας ήταν η ανταλλαγή εδαφών, «είναι ξεκάθαρο ότι δεν λειτουργεί και ο Πούτιν το γνωρίζει».
Η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς παραμένει η κύρια εστία σύγκρουσης, με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αναγνωρίζει ότι το μέτωπο του Ποκρόβσκ είναι το πιο δύσκολο της σύγκρουσης. Παράλληλα, ο Σύρσκι σημείωσε ότι 30.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μεταφερθεί στην Κουρσκ, αλλά όχι από την περιοχή του Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί στρατιώτες που προχώρησαν γρήγορα στα δυτικά της Ρωσίας και κατέλαβαν περίπου 500 τετραγωνικά μίλια σε λίγες μόνο ημέρες, βρίσκονται σε έντονη αντίθεση με τους εξαντλημένους συναδέλφους τους που αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις στην ανατολή της Ουκρανίας.
Ο Ανθυπολοχαγός Ιχόρ Σόλτις, υποδιοικητής τάγματος του 14ου Συντάγματος της Ουκρανίας, αναφέρει ότι υπάρχει διαφορά στην ψυχολογική και ηθική κατάσταση μεταξύ των δύο ομάδων στρατιωτών.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί στην Ουκρανία υποστηρίζουν την επιχείρηση στην Κουρσκ αναζωογόνησε τον στρατό, που μέχρι τώρα βρισκόταν κυρίως σε αμυντική θέση για δύο χρόνια. Οι Ουκρανοί στρατιώτες στην ανατολή, που πολεμούν σε σκληρές συνθήκες χαρακωμάτων, βλέπουν την επιχείρηση αυτή ως ένα απαραίτητο μέτρο πίεσης προς τη Ρωσία.
Η επιχείρηση στην Κουρσκ σχεδιάστηκε με πλήρη μυστικότητα, καθώς οι προηγούμενες ανακοινώσεις της Ουκρανίας για αντεπιθέσεις στον νότο είχαν δώσει χρόνο στη Ρωσία να προετοιμαστεί. Η επιχείρηση κρατήθηκε μυστική, με λεπτομέρειες να κρύβονται ακόμη και από υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχους και συμμάχους, των οποίων ο εξοπλισμός ήταν απαραίτητος για την επίθεση.
Οι στρατιώτες που μεταφέρθηκαν στη Σούμι, κοντά στα ρωσικά σύνορα, πίστευαν ότι αποσύρονταν από τα σκληρά μέτωπα της ανατολής για ξεκούραση ή αμυντική επιχείρηση. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ότι θα διασχίσουν τα σύνορα με τη Ρωσία μέχρι λίγες μέρες ή ώρες πριν από την επίθεση.
Η μυστικότητα απέδωσε: η Ρωσία αιφνιδιάστηκε και εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες, απροετοίμαστοι για μάχη, παραδόθηκαν.
Ο Σύρσκι, που ανέλαβε την ηγεσία με αμφιλεγόμενο τρόπο, προσπαθεί τώρα να αποδείξει την αξία του με αυτή την τολμηρή επιχείρηση.
syrsky-oukrania-1
Ο στρατηγός Oleksandr Syrsky, αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού από τον Φεβρουάριο, διαμόρφωσε το σχέδιο εισβολής στη Ρωσία
Παρόλο που θεωρείται ο “αρχιτέκτονας” της άμυνας της περιοχής του Κιέβου το 2022 και μιας επιτυχημένης αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, το παρατσούκλι “Ο Χασάπης” του αποδόθηκε λόγω των τακτικών του σοβιετικού τύπου, για τις οποίες ορισμένοι στρατιώτες τον κατηγορούν για την πτώση της ανατολικής πόλης Μπαχμούτ.
Με την επιχείρηση στην Κουρσκ, ο Σύρσκι προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάσταση και να πιέσει τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο. Ωστόσο, η κατάσταση στο μέτωπο του Ποκρόβσκ παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, με τους Ρώσους να επικεντρώνουν τις επιθέσεις τους στην περιοχή.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες στην ανατολή προσπαθούν να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος, ενώ ζητούν επιπλέον οχήματα και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ για να αντέξουν τις συνεχείς επιθέσεις. Ο Διοικητής της 68ης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας, Όλεξάντρ, σημειώνει ότι η μάχη για το Ποκρόβσκ έχει ενταθεί από τη στιγμή που η Ουκρανία εισέβαλε στην Κουρσκ.
Οι πολίτες στο Ποκρόβσκ προσπαθούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους, με πολλούς να φεύγουν από την πόλη. Σε ένα τρένο εκκένωσης, μια ηλικιωμένη γυναίκα εκφράζει την οργή της για τους Ρώσους στρατιώτες, ενώ ένας κάτοικος που υποστηρίζει την επιχείρηση στην Κουρσκ, ελπίζει επίσης να σωθεί το Ποκρόβσκ.
Η επιχείρηση της Ουκρανίας στην Κουρσκ είναι ένα τολμηρό βήμα, αλλά η έκβασή της παραμένει αβέβαιη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ασκούν πίεση στα ανατολικά της χώρας.