Δραματική περιγραφή επιζώντα που τραυματίστηκε στην επίθεση σε ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας.

Σημερινό δημοσίευμα του BBC φέρνει στο φως πληροφορίες που θέλουν την γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας Iryna Venediktova να γνωστοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία τεκμηρίωσης χιλιάδων περιστατικών που πιστεύεται ότι παραβαίνουν τον ποινικό της κώδικα σχετικά με εγκλήματα πολέμου.

Μέχρι και τις 24 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί 2.472 περιπτώσεις που έχουν καταλήξει στο γραφείο της.

Λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συγκεκριμένα το απόγευμα της 5ης Μαρτίου, ο Rostyslav Dudarenko, ο ιερέας του χωριού Yasnohorodka, βρισκόταν σε σημείο ελέγχου. Ο ρόλος του ήταν να ελέγχει τα οχήματα που πλησίαζαν. Αλλά όπως όλοι οι στρατιωτικοί ιερείς ήταν επίσης εκεί για να προσφέρει στην ομάδα ηθική υποστήριξη και ήταν ντυμένος με πολιτικά ρούχα.

Μια ομάδα εθελοντών -γείτονες και φίλοι- από το μικρό χωριό Yasnohorodka, 40 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, είχαν πάρει τις θέσεις τους σε ένα σημείο ελέγχου που φύλαγε την είσοδο της κοινότητας.

Οι μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη, αλλά ένας επιζών της επίθεσης, ο Yukhym (όχι το πραγματικό του όνομα), είπε στο BBC ότι επάνδρωνε το σημείο ελέγχου με τον Dudarenko και περίπου δώδεκα άλλους, όταν έμαθαν ότι τρία ρωσικά τανκς είχαν περάσει το χωριό. Λέει ότι η ομάδα αποφάσισε να κρυφτεί στο δάσος, έτοιμη να τους αντιμετωπίσει αν χρειαστεί.

Το χρονικό

Καθώς πλησίασαν το σημείο ελέγχου, τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να «πυροβολούν προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε ο Yukhym στο BBC.

Λέει δε, ότι στη συνέχεια πυροβολήθηκαν προς την κατεύθυνση που βρίσκονταν και ο ιερέας και από την άποψή του εκείνη τη στιγμή, φαινόταν να στοχεύουν απευθείας σε εκείνον. «Και αυτό ήταν. Έκανε μόνο δυο βήματα και δολοφονήθηκε».

Ο Yukhym, ο οποίος ο ίδιος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στην επίθεση, πιστεύει ότι θα είχαν σκοτωθεί όλοι αν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είχαν φτάσει εκείνη τη στιγμή για να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο ιερέας απεικονίζεται στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου, στα αριστερά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.