ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΣΡΑΗΛ – Το Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων και κατάπαυση του πυρός για τέσσερις μέρες μετά από έντονες διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο.

Η συμφωνία μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων και κατάπαυση του πυρός είναι πλέον γεγονός μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ και εν μέσω έντονων διαφωνιών.

Στο Κατάρ ο αρχηγός της Μοσάντ για την οριστικοποίηση της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς
Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση της συμφωνίας που δεν θα είναι εύκολη, αν και το πρώτο αυτό βήμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επιδρομή στη Δυτική Όχθη.

Στο μεταξύ, ενώ ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα έχει ξεπεράσει, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, τους 13.300, ωθώντας τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες – τον οποίο το Ισραήλ έχει καλέσει δις να παραιτηθεί – να κάνει χθες λόγο για έναν αριθμό νεκρών αμάχων «πρωτοφανή σε οποιαδήποτε σύγκρουση» μετά το 2017, όταν ανέλαβε καθήκοντα, οι χριστιανοί της Γάζας κρύβονται στις εκκλησίες.

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου
Για εκατοντάδες χρόνια, αυτοκρατορίες και στρατοί έμπαιναν και έβγαιναν από τη Γάζα, όμως οι λειτουργίες στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου συνεχίζονταν.

Με τον ίδιο τρόπο έχουν συνεχιστεί και τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν στην Πόλη της Γάζας και μάχες μαίνονται στους δρόμους γύρω από το ομώνυμο μοναστήρι.

ADVERTISING

Σε πείσμα της κατάστασης, ελληνορθόδοξοι ιερείς συνέχισαν να τελούν τη Θεία Λειτουργία για τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν αναζητήσει εκεί καταφύγιο.

Ολος ο χριστιανικός πληθυσμός της Γάζας αριθμούσε μόλις 800-1.000 άτομα: με εξαίρεση εκείνους που έχουν καταφέρει να διαφύγουν μέσω της Ράφα, και όσους έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, οι υπόλοιποι κρύβονται στον Αγιο Πορφύριο και την κοντινή καθολική εκκλησία της Αγίας Οικογένειας.

Σχεδόν 340 οικογένειες
«Αυτές οι δύο εκκλησίες φιλοξενούν τώρα 340 οικογένειες, σχεδόν όλους τους χριστιανούς της Γάζας», δήλωσε στους «Financial Times» ο Ραμ Ταραζί, ο οποίος διαχειριζόταν προπολεμικά ένα ελληνορθόδοξο πολιτιστικό κέντρο, που καταστράφηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό.

Οι οικογένειες που έχουν καταφύγει στον Αγιο Πορφύριο κοιμούνται πάνω σε στρώματα, στο πάτωμα.

Ηλιακοί συλλέκτες εξασφαλίζουν μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, αρκετή μόνο για να φορτίζουν οι άνθρωποι τα κινητά τους.

Στις εκκλησίες έχει ωστόσο απομείνει πια λιγοστό φαγητό, και παρότι ο Αγιος Πορφύριος διαθέτει ακόμη, σύμφωνα με τον Ταραζί, μικρή ποσότητα καυσίμου, που χρησιμοποιείται για την άντληση πόσιμου νερού, «το νερό δεν είναι πάντα καθαρό και τα αποθέματα φαρμάκων εξαντλούνται».

Επιπλέον, ακόμα και στις εκκλησίες, δεν υπάρχει εγγύηση ασφάλειας – το επιβεβαίωσε η ισραηλινή αεροπορική επίθεση, στις 19 Οκτωβρίου, που κατέστρεψε ένα από τα κτίρια όπου στεγάζονταν οικογένειες στον Αγιο Πορφύριο, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας τους κατοίκους του μεγαλύτερου προσφυγικού καταυλισμού, της Τζαμπαλίγια, καθώς και ενός γειτονικού παράκτιου καταυλισμού να τους εκκενώσουν – αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ξεσπάσματα σφοδρών μαχών ανάμεσα σε άνδρες της Χαμάς και τις ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν να προωθηθούν στην Τζαμπαλίγια.

Επιπλέον, τόσο το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας όσο και ο ΠΟΥ έκαναν λόγο για 12 νεκρούς, ανάμεσά τους και ασθενείς, στο ινδονησιακό νοσοκομείο της Γάζας, που ήταν περικυκλωμένο από ισραηλινά τεθωρακισμένα.

«Αποτροπιασμό» για την επίθεση εξέφρασε μάλιστα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, με τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από τρομοκράτες στο νοσοκομείο λαμβάνοντας παράλληλα «πολυάριθμα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών αμάχων».

Στο στόχαστρο τα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία της Βόρειας Γάζας έχουν βρεθεί από μέρες στο στόχαστρο των ισραηλινών επιχειρήσεων, με το Ισραήλ να υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται, μαζί με τις υπόγειες σήραγγές τους, από τη Χαμάς ως κέντρα ελέγχου και διοίκησης, για την αποθήκευση όπλων, την κράτηση ομήρων κ.ο.κ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το αλ-Σίφα, την περασμένη εβδομάδα, με εκατοντάδες ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές και εκτοπισμένους να το εγκαταλείπουν το Σαββατοκύριακο.

Οκτώ νεογνά γεννημένα πρόωρα είχαν πεθάνει τις προηγούμενες ημέρες εκεί λόγω της κατάρρευσης των ιατρικών υπηρεσιών.

Μία ομάδα 31 νεογνών μεταφέρθηκαν προχθές σε νοσοκομείο της Ράφα, στη Νότια Γάζα.

Τα 28 μεταφέρθηκαν χθες στην Αίγυπτο, προκειμένου να τους παρασχεθεί φροντίδα, ενώ τρία παρέμειναν στη Ράφα: όλα τους σύμφωνα με τον ΠΟΥ «παλεύουν με σοβαρές λοιμώξεις».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.