Η Ρωσία εξαπέλυσε επιδρομή στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και στο δυτικό τμήμα της χώρας, στη Λβιβ, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, διαβεβαιώνοντας ότι επιχειρεί η αντιαεροπορική άμυνα για την απόκρουσή της τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 08/05.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε επίσης, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, πως ακούστηκαν εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 08/05, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα «μαζική επίθεση» με πυραύλους και drones εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

«Ο εχθρός δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά του να στερήσει από τους Ουκρανούς το φως. Νέα μαζική επίθεση εναντίον της βιομηχανίας μας ενέργειας!», έγραψε στο Telegram ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκερμάν Γκαλουστσένκο.

Οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις επαρχίες Πολτάβα, Κιρόβογκραντ, Ζαπορίζια, Λβιβ, Ιβάνο- Φρανκίβσκ και Βινίτσια, διευκρίνισε ο ίδιος.

Τοπικές αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον έξι τραυματίες στη διάρκεια της νύκτας: έναν στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ, έναν στο Κιρόβογκραντ, δύο στο Μπρόβαρι, κοντά στο Κίεβο, και τουλάχιστον άλλοι δύο στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική, ουκρανική εταιρεία ενέργειας DTEK ανακοίνωσε ότι τρεις θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της έχουν «υποστεί σοβαρές ζημιές». Η ίδια διευκρίνισε ότι οι εγκαταστάσεις της έχουν βομβαρδιστεί περίπου 180 φορές από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, εκ των οποίων πέντε φορές τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου, ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κρουζ εναντίον της πρωτεύουσας, η οποία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού επί τρεις ώρες. Όλοι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Αργή αλλά σταθερή προώθηση της Ρωσίας στα ανατολικά
Το τελευταίο διάστημα, η Ρωσία σημειώνει αργή αλλά σταθερή προώθηση στα ανατολικά της Ουκρανίας, μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα, με μια σειρά χωριών στην περιοχή να πέφτουν στα χέρια των δυνάμεων της Μόσχας.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε δύο ουκρανικά χωριά, το ένα στη ζώνη της περιφέρειας του Ντονέτσκ (ανατολικά), όπου κερδίζει έδαφος με ταχείς ρυθμούς και το άλλο στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), σε μια νέα ένδειξη της προέλασής του έναντι των στρατευμάτων του Κιέβου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως οι στρατιώτες του «απελευθέρωσαν» την κοινότητα Σολοβιοβέ, πλησίον του Οτσερετινέ, την κατάληψη του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε αυτήν τη ζώνη που βρίσκεται κοντά στην Αβντιίβκα, πόλη που κατέλαβε τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο δήλωσε πως τα στρατεύματά του κατέλαβαν την Κοτλιαρίβκα, στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.