Παρόμοια περίπτωση θυμίζει και η ενδεχόμενη διχοτόμηση της μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας μετά την εκδημία του μακαριστού καθώς και εδώ πίσω από την διεκδικήσεις της μητρόπολης κρύβονται μικροκομματικά συμφέροντα.

«Ας σταματήσει εδώ κάθε κουβέντα που κινείται εκτός αρμοδιοτήτων και ας επικεντρωθεί ο καθένας στα μείζονα» φέρεται να έλεγε προ ελαχίστων ημερών ο οργισμένος δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, σχολιάζοντας την συζήτηση για τη σκοπιμότητα ή μη αλλαγής ορίων των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας και την ίδρυση νέας με έδρα το Αγρίνιο, όπως μεταδίδει το agrinionews.gr

Χθες, μάλιστα ο κ. Λύρος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του «κατέστησε σαφή την θέση του ότι θα πρέπει να πάψει κάθε τέτοια αναπαραγωγή σεναρίου». Ωσάν δηλαδή ο εκκλησιαστικός χάρτης να είναι αρμοδιότητα του κάθε δημάρχου.

Ο Αρχιεπίσκοπος φυσικά δέχεται κάθε διαμαρτυρία αλλά πρέπει να γνωρίζουν οι τοπικοί Άρχοντες ότι «Για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος δια των οργάνων της», υπογραμμίζουν από το περιβάλλον του Προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησίας μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

Την ίδια ώρα η Εκκλησία αν και προβληματίζεται από το γεγονός ότι η μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας είναι χαοτική ως προς την έκταση δεν έχει πάρει ακόμη σαφή θέση. Το 2005 είχε ζητήσει την διχοτόμηση της μητρόπολης με εισήγηση του μητροπολίτη Πειραιώς αλλά τότε είχε αντιδράσει η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου ως υπουργός Παιδείας. Μετά τον θάνατο του μακαριστού Κοσμά το θέμα της διχοτόμησης επανήλθε. Η Σύνοδος το επόμενο διάστημα θα εξετάσει και πάλι το θέμα κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές για την πλήρωση της κενής θέσης, εκτός απροόπτου, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο δήμαρχος Αγρινίου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, σε δηλώσεις του ανέφερε: Η έδρα και το “Επισκοπείο της μητρόπολης βρίσκεται στο Μεσολόγγι, το οποίο δεν επιθυμεί ν᾿ αλλάξει κάτι από την ήδη επικρατούσα κατάσταση, ενώ το Αγρίνιο, η 8η πόλη σε πληθυσμό της Ελλάδος, με 100.000 κατοίκους, διεκδικεί τη μετεγκατάσταση της έδρας της μητρόπολης στη γεωγραφική δικαιοδοσία του, μιας και πληθυσμιακά η πόλη επικαλύπτει τις γύρω περιοχές και πόλεις του Νομού’.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις σε Συνοδικά ζητήματα δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη εκκλησία.

Κάποτε ίσως, είχαν! Σήμερα καλό θα ήταν οι Ιεράρχες να μην αφήνουν περιθώρια για να συναποφασίζουν με τον κάθε διαμαρτυρόμενο δήμαρχο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.