Εορτή Τριών Ιεραρχών-Μητρόπολη Λέρου και Καλύμνου

Το πρωί της Τρίτης 30 Ιανουαρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά και των αιδεσιμωτάτων ιερέων π.Σωφρονίου Χατζηλάρη, π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, και π.Χαρίτωνος Μιχαήλ, παρουσία του Επάρχου κ. Ι.Θεμέλαρου, του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλια, του αντιδημάρχου κ. Ι. Σοροκάκη, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, Συλλόγων και Φορέων, αντιπροσωπειών των σχολείων της νήσου με τις σημαίες τους, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και αρκετών πιστών.

Ομίλησε καταλλήλως ο Μητροπολίτης μας, ο οποίος εξήρε την μεγάλη ελληνοθρησκευτική εορτή, την προσωπικότητα των τριών μεγάλων διδασκάλων Ιεραρχών και εκάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να ακολουθήσουν το ιερό τούτο παράδειγμα, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Συνεχάρη δε τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων, που τίμησαν αυτή τη διπλή εορτή: του εορτασμού των τρισμεγίστων φωστήρων της Εκκλησίας μας και στυλοβάτες της Ελληνικής παιδείας, καθώς και τους μεγάλους διδασκάλους, ευεργέτες, δωρητές και κτήτορες των σχολείων της Λέρου, και τόνισε τους δυσκόλους καιρούς που διέρχεται η παιδεία.

Ιερή και ιδιαιτέρως συγκινητική, κάθε χρόνο, είναι η στιγμή εκείνη κατά την οποίαν ο Μητροπολίτης αναγιγνώσκει τον μεγάλο κατάλογο των αοιδίμων Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών και Δωρητών της Παιδείας και των Ευαγών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, ως επίσης και τα ονόματα των αοιδίμων Διδασκάλων του Γένους, που σε χρόνια σκλαβιάς και δουλείας γαλούχησαν γενεές γενεών στα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως και Φιλτάτης Πατρίδος.

Τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία η χορωδία των νέων ιεροψαλτών του νησιού μας εντυπωσίασαν με την άψογη βυζαντινή απόδοση των ύμνων.

Το εκκλησίασμα συνεκίνησε η παρουσία πολλών μαθητών και μαθητριών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της νήσου, παρά του ότι η Πολιτεία, δια εγκυκλίου της, όρισε αυτή την ημέρα, ημέρα αργίας!

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟ «ΝΙΚΟΛΑΪΔΕΙΟ» ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μετά την Θεία Λειτουργία η Εικόνα των Τριών Ιεραρχών, και το κόλλυβο, κατά το έθος, που κρατούσαν οι μαθητές και μαθήτριες, με ιερά πομπή, προπορευομένης της σημαίας του σχολείου, κατέληξαν στον αύλειο χώρο του «Νικολαϊδείου» Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, ενώπιον των προτομών των μεγάλων ευεργετών και δωρητών, όπου τελέσθηκε τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια στις προτομές τους, ενώ στο τέλος εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Κατά το έθος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, η διευθύντρια κα Σιμέλα Κινεβεζίδου, μετά την καθιερωμένη ομιλία της, η οποία ανεφέρθη στα πρόσωπα των μεγάλων ευεργετών, ευεργετών και δωρητών της παιδείας, κάλεσε τον Μητροπολίτη να ευλογήσει την βασιλόπιτα του σχολείου, ο οποίος ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και καλή πρόοδο στους μαθητές και η άνωθεν σοφία να φωτίσει τις παιδικές ψυχές τους.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΦΟΡΕΙΑ ΣΧΟΛΩΝ ΛΕΡΟΥ»

Η «Εφορεία Σχολών Λέρου», εν συνεχεία, απένειμε επαίνους στους επιτυχόντες μαθητές των Λυκείων Λέρου, των πανελληνίων εξετάσεων στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο Μητροπολίτης, ως πρόεδρος της Εφορείας Σχολών, συνεχάρη τους επιτυχόντες, και εν ολίγοις ανεφέρθη στο έργο της «Εφορείας Σχολών Λέρου», η οποία συνεχίζει την παρουσία της, από το 1860 μέχρι σήμερα, αλλά και την προσφορά της στο νησί, με το να χορηγεί κατ’ έτος υποτροφίες σε φοιτητές και φοιτήτριες από τα κληροδοτήματα που άφησαν οι φιλοπάτριδες υπέρ της παιδείας Λέριοι Μεγάλοι Ευεργέτες και Δωρητές.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤOΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Οι εκδηλώσεις εορτασμού των Τριών Ιεραρχών θα ολοκληρωθούν το εσπέρας της Τρίτης στον Ι. Ναό του Σωτήρος Χριστού στον Πλάτανο, με την διοργάνωση εκδήλωσης προς τιμήν των εκπαιδευτικών.

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Πλήθος πιστών στην Εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Λέρο Πλήθος πιστών στην Εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Λέρο Πλήθος πιστών στην Εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Λέρο Πλήθος πιστών στην Εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Λέρο Πλήθος πιστών στην Εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Λέρο Πλήθος πιστών στην Εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Λέρο Πλήθος πιστών στην Εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Λέρο Πλήθος πιστών στην Εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Λέρο Πλήθος πιστών στην Εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Λέρο Πλήθος πιστών στην Εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Λέρο

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.