Στην κηδεία θα παραστούν η Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος και θα εκφωνήσει τον επικήδειο.
Σε λαϊκό προσκύνημα τέθηκε από σήμερα η σορός του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αρχιεπισκοπή, ως το πρωί του Σαββάτου, πριν από την κηδεία, η οποία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι.
Στο μεταξύ, εξακολουθεί να είναι ανοιχτό το βιβλίο συλλυπητηρίων, με πλήθος κόσμου να σπεύδει στην Αρχιεπισκοπή για να το υπογράψει. Όπως έχει ανακοινωθεί, της κηδείας θα προαστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για πρώτη φορά.
Στην κηδεία θα παραστούν η Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος και θα εκφωνήσει τον επικήδειο.
Η σορός του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου θα ταφεί σε κρύπτη, κάτω από τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, όπως ήταν και η επιθυμία του ιδίου.
«Ο μακαριότατος είχε μια απέχθεια στη λέξη υποκρισία, έλεγε πάντα αυτό που πίστευε»
Για ποιμενάρχη που συνέδεσε την πορεία του με επωφελείς μεταρρυθμίσεις μίλησε ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον εκλιπόντα Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ την Πέμπτη.
Στις δηλώσεις του προς τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους στην έδρα της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Νεοφύτου είπε πως υπέγραψε εκ μέρους της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού με πολλή συγκίνηση και ευλάβεια το βιβλίο συλλυπητηρίων, αλλά και προχώρησε στο λαϊκό προσκύνημα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, του ποιμενάρχη που τον διέκρινε η ευθύτητα, η ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα και ο οποίος συνέδεσε την πορεία του με επωφελείς μεταρρυθμίσεις για την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου.
«Ο μακαριότατος είχε μια απέχθεια στη λέξη υποκρισία, έλεγε πάντα αυτό που πίστευε και πάντα ήταν αυθεντικός. Ποτέ δεν μετρούσε τι ήθελε ο λαός να ακούσει, αλλά εξέφραζε πάντοτε αυτά που πίστευε, έστω και αν αρκετές φορές τα λεγόμενά του δημιούργησαν αντιδράσεις. Θα τον θυμόμαστε και θα τον μνημονεύουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Στο μήνυμά του στο βιβλίο συλλυπητηρίων ο κ. Νεοφύτου έγραψε πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος «αγωνίσθη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του υπέρ της Εκκλησίας, εκσυγχρόνισε τους θεσμούς αυτής και προσπάθησε να φέρει ανθρώπους πλησιέστερον προς αυτήν ως τη μόνη κιβωτό στης σωτηρίας».
Συμπλήρωσε πως «με τη στάση του απέναντι στο καταλυτικό γεγονός της ασθενείας και του θανάτου μάς συγκλόνισε, στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα θάρρους και αξιοπρέπειας».
Πήγε στο λαϊκό προσκύνημα και ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Στο μεταξύ, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, όπου συνεχίζεται το λαϊκό προσκύνημα της σορούς του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, βρέθηκε και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μαζί με τη σύζυγό του.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «δεν είναι η ώρα για πολλά λόγια, βρισκόμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη του. Θα είναι γνωστός για όλα όσα έπραξε κατά τη διάρκεια της διακονίας του. Εγώ θέλω να σταθώ στην ενίσχυση του αυτοκέφαλου της Κυπριακής Εκκλησίας, μέσα από τη διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου, αλλά και το σημαντικό κοινωνικό του έργο, ειδικότερα προς τις νέες γενιές, κάτι που μπόρεσα να μεταφέρω στις συζητήσεις που είχα με τον Μακαριότατο και ήταν κάτι που τον ανησυχούσε πολύ».
«Σημαντικές ευθύνες για συνέχιση του έργου του κληροδοτεί ο Αρχιεπίσκοπος»
Θλίψη και συγκίνηση εκ μέρους της ΕΔΕΚ για τον αποχαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσερχόμενος στην έδρα της Αρχιεπισκοπής για την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων, τονίζοντας πως κληροδοτεί σημαντικές ευθύνες στον διάδοχό του για τη συνέχιση του έργου του.
4373212830904015 314833752 661673468917501 1249145373559421439 n
Τόσο στο γραπτό μήνυμά του, όσο και στις δηλώσεις του ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, ο κ. Σιζόπουλος εξήρε το πλούσιο, όπως ανέφερε, εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.
«Σε συνδυασμό με τους διαχρονικούς του αγώνες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αντιμετώπιση των αντιδικτατορικών δράσεων της Χούντας των Αθηνών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον αγώνα του εναντίον του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, αλλά και για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή, καθώς επίσης και τους αγώνες του για την προάσπιση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κληροδοτούν εις τον διάδοχό του σημαντικές ευθύνες για συνέχιση αυτού του έργου», σημείωσε.