Την Παρασκευή 10-7-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο. Ακολούθως μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της μακαριστής Γερόντισσας Θεοκτίστης (1935-2020), Ηγουμένης της Ιεράς Μονής από 50ετίας και πλέον.

Η αείμνηστη Γερόντισσα καταγόμενη από την Ηλεία προσήλθε στην Ιερά Μονή το 1950 σε ηλικία 15 ετών συνδεόμενη στενά με την τότε Ηγουμένη και συμπατριώτισσά της Γερόντισσα Ευγενία και φλεγόμενη «παιδιόθεν» από τον θείο έρωτα και τον πόθο για την μοναχική πολιτεία. Από το 1969, μετά δηλαδή την εκδημία της Γερόντισσάς της, κατέστη Ηγουμένη της Ιεράς Μονής μέχρι της κοιμήσεώς της.

Με τις άοκνες προσπάθειές της και την συμπαράσταση του Ναξιακού λαού ανεκαίνισε εκ βάθρων την Ιερά Μονή Αγίου Χρυσοστόμου (μοναδική στον Ελλαδικό χώρο) ενώ ανελλιπώς μαζί με την πάντοτε ολιγομελή συνοδεία της (αλλά ακόμη και τελείως μόνη για ορισμένα διαστήματα) τελούσε καθημερινώς όλες τις διατεταγμένες Ιερές Ακολουθίες ενώ παράλληλα εργαζόταν σκληρά στα διάφορα διακονήματα της Μονής τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Παρέμεινε σταθερά επί εβδομήντα (70) ολόκληρα χρόνια στην Ιερά Μονή, αγαπούσε δε υπερβαλλόντως τον Άγιο Προστάτη Της και Ιερό Πατέρα της Εκκλησίας μας, στον οποίο πάντοτε ανέθετε προσευχητικά και με πολλή εμπιστοσύνη όλα τα προβλήματα κατά την διάρκεια της μακράς και δύσκολης μοναχικής βιοτής της.

Αγαπήθηκε πολύ και τιμήθηκε από τον κλήρο και τον λαό της Νάξου, έχαιρε δε του μεγάλου σεβασμού του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, με τον οποίο συνεδέετο από την παιδική του ηλικία. Στην Εξόδιο Ακολουθία συμμετείχε εικοσάδα Ιερέων και μεγάλο πλήθος Ναξίων, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς και αντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου. Καταφανώς συγκινημένος ομίλησε προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αναφερθείς στην όντως θαυμαστή και μακρά μοναχική ζωή της αοιδίμου Ηγουμένης, (εξαίροντας την αφοσίωσή της στα μοναχικά ιδεώδη) ενώ παράλληλα μετέφερε τις θερμές συλλυπητήριες ευχές του Ναξίου Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου. Εν συνεχεία το σεπτό της λείψανο βασταζόμενο υπό των Ιερέων εναποτέθηκε στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής, συμφωνα με όλη την διαδικασία του προβλεπόμενου μοναχικού τυπικού. Είη η μνήμη αυτής αιωνία και αγήρως!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.