Όλη η αναλογία για τις ημέρες αναστολής μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους λογαριασμούς μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου –ημέρα κατά την οποία θα πληρώσει και ο εργοδότης- ενώ για τις ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου, η πληρωμή θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου.

Δεύτερος καταθέτης θα είναι το δημόσιο. Για όλες τις ημέρες αναστολής από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, η βάση υπολογισμού θα είναι τα 534 ευρώ για ολόκληρο μήνα ή τα 17,8 ευρώ για μια ημέρα. Ειδικά για τον Νοέμβριο, η βάση υπολογισμού θα είναι τα 800 ευρώ ανά μήνα ή τα 26,7 ευρώ για ολόκληρο τον μήνα.

Πρώτος καταθέτης ο εργοδότης ο οποίος θα πληρώσει το δώρο για όλο το διάστημα πραγματικής εργασίας από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Και εφόσον λυθεί η εκκρεμότητα που προαναφέρθηκε και “τυπικά”, βάση υπολογισμού του δώρου θα είναι το πραγματικό μεροκάματο.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πιθανότατα εντός της ημέρας με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης (η οποία ήταν προγραμματισμένο να βγει από χθες αλλά τελικώς η δημοσίευση αναβλήθηκε για σήμερα).

Προφανώς, οι εργαζόμενοι δεν θα αποφύγουν ένα “κούρεμα” στο δώρο Χριστουγέννων καθώς για όλες τις ημέρες που θα έχουν μείνει σε αναστολή από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο, ο υπολογισμός θα γίνει επί της βάσης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (δηλαδή επί της βάσης των 534 ή των 800 ευρώ) και όχι επί της βάσης του κανονικού μισθού.

Όμως, αυτό το κούρεμα θα είναι “συγκρατημένο” και για τους περισσότερους θα κινείται στην περιοχή του 9-10%. Αν όμως άλλαζε η βάση υπολογισμού συνολικά, θα μιλούσαμε για γενναίο κούρεμα που θα έφτανε ακόμη και στο 50% ή στο 70%.

Φέτος όμως υπάρχει μια πρωτοφανής ιδιαιτερότητα: στις 10 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης λόγω κορονοϊού μετά και την χθεσινή ανακοίνωση ότι το μέτρο παρατείνεται για τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Ιδού λοιπόν το πρόβλημα:

Αν το δώρο Χριστουγέννων υπολογιστεί με βάση το ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος για την 10η Δεκεμβρίου, τότε θα μιλάμε για το ένα 30ο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που είναι τα 17,8 ευρώ. Και αυτό θα σημαίνει τεράστιο “κούρεμα” για το δώρο Χριστουγέννων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.