«Μέχρι το τέλος του μήνα θα πληρωθούν τα υπόλοιπα των ενισχύσεων του 2020, καθώς και το νέο πακέτο των συνδεδεμένων ενισχύσεων» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών Δημήτρης Μελάς τον βουλευτή Αργολίδας Ανδρέα Πουλά και τον πρόεδρο της Ένωσης του νομού Σπύρο Αντωνόπουλο, με τους οποίους συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Την ίδια ώρα βέβαια ο αγροτικός κόσμος εκφράζει τους έντονους φόβους και τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο θα κρατηθεί το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, με αφορμή το «μπλοκάρισμα» στο σύστημα ΟΣΔΕ.

Πάντως, επί τους πρακτέος, αυτές τις ημέρες στα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώνονται οι διορθώσεις αιτημάτων διοικητικής πράξης επί του αριθμού των αιτούμενων ζώων και οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων, προκειμένου να υπολογιστούν οι δικαιούχοι και τα ζώα τους που θα μοιραστούν 55 εκατ. ευρώ για το πρόβειο και 35 εκατ. ευρώ για το βόειο. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ενίσχυση στα βοοειδή αναμένεται και φέτος να είναι ελαφρά μειωμένη για τους 8.000 εκτροφείς, για δεύτερη χρονιά (πέρυσι ήταν 172 ευρώ το ζώο), ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι την περσινή χρονιά άργησε σχεδόν ένα μήνα η πληρωμή των δικαιούχων, που έγινε στις 15 Μαΐου. Μαζί με τα ζωικά δρομολογείται και η πίστωση των συνδεδεμένων σε σπόρους σποράς, κορινθιακή σταφίδα, σπαράγγι, σηροτροφία, αλλά και τεύτλα, που ξέμειναν από το προηγούμενο πακέτο με ύψος ενίσχυσης στα 175 ευρώ το στρέμμα για τους περίπου 350 δικαιούχους.

Την ίδια ώρα, καθυστέρηση εντοπίζεται όσον αφορά την πληρωμή των de minimis στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, για τα οποία η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί καθώς έχει πάρει ΦΕΚ και η σχετική ΚΥΑ των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ, όπως απαιτείται.

Όσον αφορά το ζήτημα με τις καταστρατηγήσεις στην κατανομή των βοσκοτόπων επί του Εθνικού Αποθέματος αναφέρεται αρμοδίως από τον Οργανισμό Πληρωμών ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διοικητικοί έλεγχοι, ενώ η μόνη υποχρέωση που υπάρχει – βάσει του κοινοτικού κανονισμού- είναι η πληρωμή να γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε αυτό μπλέκονται και τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2020, που αφορούν το 3% της βασικής ενίσχυσης, το 5% του πρασινίσματος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, για τα οποία ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς έχει αναφέρει ότι «θα διεκπεραιωθούν μέχρι και τον Μάιο».

Τσαντίρης Νίκος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.