Στην καταβολή 10,7 εκατ. ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις τελευταίες ημέρες με τα ποσά να αφορούν σε Νέους Αγρότες, ανειλημμένες υποχρεώσεις και Ελαιουργικούς Φορείς.

Οι υπόλοιπες πληρωμές αφορούν σε επενδυτικά προγράμματα καθώς και δράσεις όπως γενετικοί πόροι, αναδιάρθρωση αμπελώνων, μεταφορικά, δασώσεις κ.ά.

Επίσης, 746 δικαιούχοι πληρώθηκαν για το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Πιστοποιητικά συμμόρφωσης και κατανομή βοσκοτόπων δυσκολεύουν τις πληρωμές

Μετά την κακοπληρωµή του Οκτωβρίου, το βάρος τώρα έχει πέσει αφενός στην ολοκλήρωση και µάλιστα χωρίς προβλήµατα της προκαταβολής των προγραµµάτων του 2021 (Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, Νιτρικά, Αυτόχθονες Φυλές κλπ), αλλά και στην περιβόητη εξόφληση της ενιαίας.

Όσον αφορά τα προγράµµατα, προς το παρόν από τους µελετητές δεν εντοπίζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβληµα, µε εξαίρεση τα Βιολογικά. Εκ πρώτης µένει να φανεί κατά πόσο η πρόσφατη απόφαση που µειώνει τις ΜΜΖ για τα µικρά αιγοπρόβατα και επηρέασε την κατανοµή βοσκοτόπων στην πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, θα επιδράσει και στο πριµ της Βιολογικής κτηνοτροφίας. Επιπλέον, µέχρι και την Παρασκευή 19 Νοεµβρίου οι πιστοποιητικοί φορείς δεν είχαν ανεβάσει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ τα πιστοποιητικά συµµόρφωσης των δικαιούχων της Βιολογικής Γεωργίας, τα οποία οι Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις καλούνται να τσεκάρουν, προκειµένου κατόπιν να βγάλουν την παρτίδα πληρωµής, την οποία και θα στείλουν στα κεντρικά της ∆οµοκού.

Σχετικά µε την εν λόγω πληρωµή, µετά το πέρας των αιτηµάτων διοικητικής πράξης και της προθεσµίας για την απογραφή του ζωικού κεφαλαίου από την πλευρά των παραγωγών, οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ακόµα κανένα δεκαήµερο, µέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων και οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Αν όλα πάνε καλά, υπάρχουν κάποιοι από τους γνωρίζοντες που δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο η πληρωµή να βγει µέσα στον Νοέµβριο, µε πιθανότερη ηµεροµηνία τη ∆ευτέρα 29 ή την Τρίτη 30 του µήνα. Αν βέβαια, η διαδικασία των ελέγχων πάρει περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζεται, τότε θα «γραφτεί» µεν η πληρωµή στις 30 Νοεµβρίου, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισµός, αλλά η πίστωση θα πάει για την Πέµπτη 2 ή Παρασκευή 3 ∆εκεµβρίου.

Νέος κύκλος ταλαιπωρίας µε διορθώσεις από τους παραγωγούς

Ακόµα πιο µπερδεµένα τα πράγµατα στο µέτωπο της ενιαίας ενίσχυσης. Και µπορεί το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανακοινώθηκε επισήµως ότι άνοιξε στις 2 Νοεµβρίου για τις διοικητικές πράξεις, όπως αλλαγή λογαριασµού τράπεζας, προσθήκη ή αφαίρεση εκτήµατος, κ.λπ., ωστόσο την περασµένη εβδοµάδα ξανα-άνοιξε θέτοντας τους παραγωγούς σε νέο κύκλο ταλαιπωρίας για διορθώσεις, που απλά δεν θα «πιάνονται» για διοικητικές πράξεις.

Καραγιάννης Ανδρέας
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.