Οι υπόλοιπες πληρωμές αφορούν σε επενδυτικά προγράμματα καθώς και δράσεις όπως γενετικοί πόροι, αναδιάρθρωση αμπελώνων, μεταφορικά, δασώσεις κ.ά.

Πληρωμές 10,7 εκατ. ευρώ ΟΠΕΚΕΠΕ σε Νέους Αγρότες και Ελαιουργικούς Φορείς
Στην καταβολή 10,7 εκατ. ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις τελευταίες ημέρες με τα ποσά να αφορούν σε Νέους Αγρότες, ανειλημμένες υποχρεώσεις και Ελαιουργικούς Φορείς.

Εν τω µεταξύ, όλο και πιο δύσκολα µοιάζουν τα πράγµατα όσον αφορά µια διορθωτική ενδιάµεση πίστωση, που θα «µάζευε» όλα τα κακώς κείµενα της προκαταβολής του τσεκ. Το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θεωρείται αρκούντως ικανό να σηκώσει τέτοιο φόρτο εργασίας και ο χρόνος που µένει -κάτι λίγο παραπάνω από ένας µήνας- δεν αρκεί για να γίνουν διπλοί διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε να έχει κάποιο νόηµα αυτή η πληρωµή. Με αυτά τα δεδοµένα, οι πάνω από 50.000 αγρότες που έµειναν απλήρωτοι για µεγάλο µέρος των δικαιωµάτων τους στην πίστωση της 26ης Οκτωβρίου, οι κτηνοτρόφοι που έχουν υποχρεωθεί σε πρωτοφανείς περικοπές, µάλλον θα κληθούν να περιµένουν µέχρι…. τα Χριστούγεννα.

Κι ενώ η προηγούµενη εβδοµάδα πέρασε µε απανωτές συσκέψεις στο υπουργείο και τους Κρητικούς να ανεβαίνουν στην Αθήνα, απαντήσεις δεν δόθηκαν, µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σίµο Κεδίκογλου να παραπέµπει τα αιτήµατα που αφορούν µε τις κοµµένες ενισχύσεις σε επιτροπή τεχνοκρατών που θα επανεξετάσει την υπόθεση. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι πολιτικές πιέσεις είναι έντονες και σε καµία περίπτωση δεν θα ήθελε η κυβέρνηση και οι τοπικοί γαλάζιοι βουλευτές να βρουν απέναντί τους τους Κρητικούς αγροτοκτηνοτρόφους. Πάντως, η Συντονιστική Οµάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων δροµολογεί για τις 16 Νοεµβρίου παραστάσεις διαµαρτυρίας στις έδρες των περιφερειών.

Πριν βγει ο Νοέµβριος η προκαταβολή Βιολογικών και Νιτρικών

Αντιµέτωποι µε τα σφιχτά χρονικά περιθώρια είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που περιµένουν την προκαταβολή των Προγραµµάτων (Βιολογικά, Νιτρικά, Αυτόχθονες Φυλές κλπ). Αφενός το γεγονός ότι το σύστηµα για τις µεταβολές των αιτήσεων και την υποβολή αιτηµάτων διοικητικής πράξης, που άνοιξε φέτος µε πάνω από ένα µήνα καθυστέρηση και έκλεισε την περασµένη Πέµπτη 11 Νοεµβρίου και αφετέρου η προθεσµία µέχρι την ερχόµενη ∆ευτέρα 15 του µήνα για την απογραφή του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, αυξάνουν την αγωνία των δικαιούχων για µια «επανάληψη» των προβληµάτων που δηµιουργήθηκαν στην προκαταβολή του τσεκ. Άλλωστε να σηµειωθεί ότι στη Βιολογική Κτηνοτροφία οι δικαιούχοι πληρώνονται βάσει του βοσκότοπου που δηλώνουν. Οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ακόµα κανένα δεκαήµερο, µετά το πέρας των τροποποιήσεων από την πλευρά των παραγωγών, µέχρι να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων και οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι για να βγει η παρτίδα πληρωµής.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.