Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας για την εξέλιξη της μετάλλαξης Omicron.

Για τον υποχρεωτιμκό εμβολιασμό, το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 και τα μέτρα που έχει φέρει η μετάλλαξη Omicron, μίλησε ο Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας για τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους 60αρηδες, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως «σε περίπτωση μη εμβολιασμού με την πρώτη και δεύτερη δόση, οι πολίτες θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα που θα επιβληθεί από την ΑΑΔΕ αλλά θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας». Παράλληλα, διευκρίνισε πως εάν έχει κάνει κάποιος την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου και έχει κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ημέρες, δεν θα έχει πρόστιμο.

Για τις εξαιρέσεις από τα πρόστιμα, ο κ. Πλεύρης είπε: «Οι συμπολίτες μας που έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν καθώς και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό. Επίσης, πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν».

O υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε στη συνέχεια πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους κάτω των 60.

Για την πορεία της μετάλλαξης Omicron, ο κ. Πλεύρης είπε πως είναι πολύ μεταδοτική, αν και έχει μικρότερη νοσηρότητα, «γι’ αυτό και είχαμε τόσο γρήγορη αποκλιμάκωση κρουσμάτων».

Ακόμη, υπενθύμισε πως μέχρι 31 Ιανουαρίου, όσοι έχουν κλείσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις, πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου, ειδάλλως δεν θα ανανεωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και διαμήνυσε πως αυτό «αφορά όλους τους ενήλικους».

Για τα νέα μέτρα

Σε ερώτηση για πιθανή χαλάρωση των μέτρων, σημείωσε πως «εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα. Αυτή είναι η βούλησή μας».

Εκτίμησε ακόμη πως τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της Omicron, προσθέτοντας πως στην κοινότητα τα κρούσματα της μετάλλαξης αυτής ανέρχονται σε 90%, ενώ στις νοσηλείες είναι μισό – μισό με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.