384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

-Πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, δικαιούνται ποσό 384 ευρώ, εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.

-Πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή θανάτου συνταξιούχου λαμβάνουν ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης:

-384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που ορίζονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016

-384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

Σε αυτή δικαιούνται να προσφύγουν περίπου 140.000 άτομα τα οποία, καίτοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης εδώ και πολλούς μήνες ή έως και πολλά χρόνια (5 ή 6 έτη), ακόμη δεν έχουν πάρει καμία παροχή. Όχι μόνο κύρια σύνταξη, αλλά ούτε και προσωρινή (έως 768 ευρώ το μήνα όπως διαμορφώνεται).

Από τις 178.000 εν αναμονή αιτήσεις κύριας σύνταξης που στοιβάζονται στα γραφείο του ΕΦΚΑ (και πάνω από 440.000 συνολικά μαζί με το επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ, τα εφάπαξ, τις διπλές συντάξεις και τα μερίσματα), μόνο το 20,5% λαμβάνει προσωρινές συντάξεις. Οι υπόλοιποι, κυρίως λόγω διαδοχικών αλλαγών σε κλάδους εργασίας και διαφορετικών ταμείων, δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη. Και αυτό γιατί δεν προκύπτει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα όπου έχουν καταθέσει αίτησης συνταξιοδότησης.

Για παράδειγμα, εκτός προσωρινής σύνταξης έχουν μείνει:

-Οι ασφαλισμένοι που ενώ έχουν διαδοχική ασφάλιση (π.χ. ΙΚΑ-μισθωτού και μετά ΟΑΕΕ-ελεύθερου επαγγελματία), δεν είχαν συμπληρώσει δηλαδή τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Αν ο ασφαλισμένος υπέβαλλε αίτηση για σύνταξη στο 62ο έτος, θα πρέπει να προκύπτει 40 ετών ασφαλιστικής ιστορίας. Την οποία δεν μπορεί να διακριβώσει ο τελευταίος φορέας καθώς δεν… επικοινωνεί με τον προηγούμενο (π.χ. το ΙΚΑ με τον ΟΑΕΕ).

-Ακόμη και αν ο ασφαλισμένος υπέβαλλε αίτηση στο 67ο έτος (απώτατο ηλικιακό όριο), δεν λαμβάνει προσωρινή σύνταξη εάν δεν έχει 15 έτη ασφάλισης στον τελευταίο φορέα.

Μπροστά στο κοινωνικό αδιέξοδο (140.000 ασφαλισμένοι χωρίς κανένα εισόδημα μέσα στην υγειονομική κρίση), αλλά και το τεράστιο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση με την ουρά των απογοητευμένων συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας Κ.Χατζηδάκης επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με την… εθνική προκαταβολή, χωρίς τα τυπικά στοιχεία της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ακόμη δηλαδή και με το ρίσκο το 10% ή 15% των εθνικών συντάξεων που θα δοθεί να χρειαστεί να επιστραφούν ως «αχρεωστήτως
καταβληθέντων».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.