Τη θέση του για το θέμα της ευθανασίας όπως αρχίζει πλέον να συζητείται κατόπιν πρωτοβουλίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κλήθηκε να πει στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο γνωστός Θεολόγος Αντρέας Πιτσιλλίδης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου στο AlphaNews.live, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία της εκκλησίας αλλά παράλληλα την ετοιμότητα της να συμμετέχει σε αυτό τον διάλογο, ο κ. Πιτσιλλίδης ανέφερε ότι η εκ των προτέρων απόρριψη της προοπτικής αυτής από μέρους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας κατά τρόπο μονολιθικό και μη αναστρέψιμο, εν τη ουσία συνιστά και απόρριψη του διαλόγου.

Κάνοντας λόγο για βιοηθικά, βιοιατρικά και βιοθεολογικά θέματα, τόνισε την ανάγκη να συζητηθούν στο πλαίσιο επιτροπών βιοηθικής που τέτοιες είπε υπάρχουν τόσο σε κρατικό όσο και σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Άλλωστε είπε καθώς η επιστήμη εξελίσσεται προκύπτουν ζητήματα όπως για παράδειγμα η κλωνοποίηση, η ευθανασία, η τεχνητή γονιμοποίηση, οι τράπεζες σπέρματος, η καύση νεκρών κτλ.

Πηγαίνοντας συγκεκριμένα στο θέμα της ευθανασίας, ο κ. Πιτσιλλίδης εξέφρασε την αποψη ότι εφόσον μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις που δεν υπάρχει ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια στη ζωή, τότε η εκκλησία από μόνη της προσεύχεται για τα «χριστιανά τέλη της ζωής» ώστε να είναι ανώδυνα και ανεπαίσχυντα.

«Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια που το νομοθετεί η πολιτεία το προσεύχεται και η εκκλησία όπως επίσης και ανώδυνο θάνατο. Αν μπορεί η ιατρική να δώσει καταπραϋντική βοήθεια σε ένα ασθενή και να μην υποφέρει ο άνθρωπος τότε αποσύρω την επώδυνη για μένα υπόθεση να μπω στη συζήτηση για ευθανασία. Αν δεν μπορεί να το κάνει όμως συγνώμη αλλά αντί η εκκλησία να προσεύχεται μπορεί να προχωρήσει και να βοηθήσει να γίνουν πράξη αυτά τα οποία εύχεται.  Άλλωστε έχουμε και ευχή εις ψυχοραγούντα δηλαδή παίρνει το ευχολόγιο του ο ιερέας όταν κάποιος είναι στο στάδιο του επιθανάτιου ρόγχου σε πολύ επώδυνη κατάσταση εκεί που και οι συγγενείς του και οι άνθρωποι που τον αγαπούν περισσότερο από όλους σε αυτό τον κόσμο εύχονται να τον απαλλάξει ο θεός από αυτήν την ατέρμονη κόλαση γιατί δεν είναι ζωή αυτό πια είναι σερνάμενη επιβίωση και κάτι χειρότερο. Τότε η εκκλησία παίρνει το ευχολόγιο της και διαβάζει να απαλλάξει ο θεός από αυτό το μαρτύριο. Ο θεός δεν έχει άλλα χέρια εκτός από τα δικά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.