Το εσπέρας της Κυριακής 25 Ιουλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον σπηλαιώδη Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λιμένος Χερσονήσου.

Στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ομίλησε περί της χαρισματικής προσωπικότητος της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος, αθληφόρου και θαυματουργού Παρασκευής: «Πνευματική Εορτή και αθλητική πανήγυρη έχουμε απόψε, με αφορμή την Εορτή της λαοφιλούς Αγίας Παρασκευής η οποία, όπως ακούσαμε στα εσπέρια στιχηρά τροπάρια, επόθησε διακαώς τον Κύριο, είχε ιερό πόθο, ιερή αγάπη προς τον αληθινό Θεό.

Εκείνο που προείχε μέσα στην οικογένειά της ήταν η εφαρμογή του Ευαγγελίου και του Θελήματος του Θεού. Γι’ αυτό και όταν ο Χριστός κάλεσε και τους δυο γονείς της στη Βασιλεία Του και η Αγία Παρασκευή έμεινε από νωρίς ορφανή, είχε σταθερές και στέρεες βάσεις στην πορεία της ζωής της. Όλοι περίμεναν ότι θα ξόδευε την περιουσία που κληρονόμησε από τους γονείς της σε υλικά αγαθά. Εκείνη όμως πούλησε τα πάντα και πήγε σε παρθενώνα, όπου υποτάχθηκε και προσπάθησε με κάθε τρόπο να εφαρμόσει στη ζωή της το χριστιανικό φρόνημα και δίδαγμα των ευσεβών γονέων της.

Η Αγία Παρασκευή έζησε τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, όταν δεν είχε ακόμη σχηματισθεί οργανωμένος μοναχισμός. Παρ’ όλ’ αυτά απεικονίζεται με ενδύματα μοναχής επειδή έζησε κατά μοναστικό και μοναχικό τρόπο. Ενώ όμως έζησε μέσα στη μοναχική αδελφότητα κάνοντας υπακοή, τόσο μεγάλος ήταν ο πόθος της για τον Χριστό που ζήτησε ευλογία να βγει έξω από τον παρθενώνα και να διδάξει το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Η καρδιά της γέμισε από ιεραποστολικό ζήλο. Και όντως βγήκε και κήρυξε την μεγάλη της αγάπη, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Δίδαξε, κατήχησε, νουθέτησε και μετέστρεψε αρκετούς ανθρώπους στην αληθινή Πίστη, κάτι το οποίο βέβαια δεν έμεινε απαρατήρητο στους ειδωλολάτρες. Διότι η Αγία Παρασκευή ζούσε στο κέντρο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, στην κατείδωλη πόλη της Ρώμης, οπότε δεν ήταν δυνατό να μείνει απαρατήρητη η δράση της.

Συλλαμβάνεται λοιπόν και οδηγείται σε πολλά μαρτύρια, σε πολυώδυνα βάσανα. Εκείνη όμως υπέμεινε όλα τα φρικώδη βασανιστήρια και τους διωγμούς με την σταθερότητα της Πίστεως και της ομολογίας της στον Χριστό. Προετοιμάστηκε για το μαρτύριό της με την προσευχή, τη νηστεία, την εγκράτεια, τη σωφροσύνη, την άσκηση, τη φιλαδελφία προς τον συνάνθρωπο και με όλα εκείνα τα χαρίσματα που την στερέωσαν στην αληθινή Πίστη».

Στο πέρας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τους πιστούς να αγωνισθούν πνευματικά, ώστε κι εκείνοι να αποκτήσουν ευγενή πόθο για τον αληθινό Θεό, ακολουθώντας παράλληλα το παράδειγμα Πίστεως της Αγίας Παρασκευής.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στις δύσκολες εποχές που ζούμε σήμερα, όπου κυριαρχεί περισσότερο το σκοτάδι παρά το φως, ας επικαλεστούμε την Αγία Παρασκευή και ας την παρακαλέσουμε να αποκτήσουμε κι εμείς τις αρετές του βίου της, την Πίστη, την σωφροσύνη και την αγάπη προς τον Χριστό. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε υγιείς και φωτεινοί άνθρωποι, που θα μεταμορφώσουμε τον κόσμο και θα δείχνουμε σε κάθε στιγμή της ζωής μας ότι είμαστε αληθινοί μαθητές του Χριστού και αληθινοί τιμητές των Αγίων της Εκκλησίας».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Δευτέρα 26 Ιουλίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στο Κράσι.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο, επισημαίνοντας από τον οσιακό βίο της Αγίας Παρασκευής την ανατροφή, την παιδεία και το ήθος που ήταν εναρμονισμένα με το χριστιανικό φρόνημα, την Πίστη και τη λατρεία της προς τον αληθινό Θεό. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήρθαμε εδώ σήμερα, μέσα σε αυτό το υπέροχο φυσικό τοπίο, να τιμήσουμε, να εορτάσουμε και να πανηγυρίσουμε την Αγία Παρασκευή, τη λίαν αγαπητή αυτή Αγία της Εκκλησίας μας.

Η Αγία Παρασκευή υπήρξε καρπός προσευχής. Οι γονείς της Αγάθων και Πολιτεία δεν είχαν παιδιά. Με την ακατάπαυστη προσευχή τους όμως κατάφεραν να προκαλέσουν το έλεος του Θεού και να αποκτήσουν ένα κοριτσάκι το οποίο, επειδή γεννήθηκε την έκτη ημέρα της εβδομάδος, το ονόμασαν Παρασκευή. Και οι γονείς της, αν και κατάγονταν από αριστοκρατική οικογένεια, δεν αρκέστηκαν στο ότι απέκτησαν ένα παιδί κατά την επιθυμία τους αλλά προσπάθησαν, όντας δίκαιοι, ελεήμονες και θεοσεβείς, να το αναθρέψουν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

Περαίνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έδωσε το μήνυμα της Εορτής, που συνάγεται από την αγιασμένη βιωτή της Αγίας Παρασκευής: «Θα πρέπει να προσέξουμε, αγαπητοί μου αδελφοί, ότι για να στερεωθεί και να αυξηθεί η Πίστη μέσα στην ψυχή μας χρειάζεται πολύ μεγάλος αγώνας, χρειάζονται θυσίες, χρειάζεται να δώσουμε αίμα για να λάβουμε πνεύμα, όπως μας λέγει ο Χριστός. Ο Κύριος βεβαίως δίδει σε όλους την χάρη Του για να μπορέσουμε να υπομείνουμε τις ποικίλες δοκιμασίες στη ζωή μας, αρκεί να Του την ζητήσουμε με την προσευχή μας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.