VICTORIA BOUSIS: Δέος και συγκίνηση από την επίσκεψη της παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτιδος και παραγωγού του STAY ALIVE MY SON, Victoria Bousis, στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Παναγία Γοργοεπήκοο Νεστάνης.

Τη Νεστάνη και συγκεκριμένα την Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου Νεστάνης επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακό η διεθνής σκηνοθέτιδα και παραγωγός του STAY ALIVE MY SON, VICTORIA BOUSIS, INTERNATIONAL DIRECTOR, PRODUCER AND TECHNOLOGIST.

Με ανάρτηση που έκανε στα social media μίλησε για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου Νεστάνης, ένα Μοναστήρι το οποίο έχει στηρίξει πάρα πολύ η οικογένειά της ενώ έγραψε το συγκινητικό ΄΄ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΟΥ΄΄.

FOLLOW HER ON INSTAGRAM

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ STAY ALIVE MY SON

Team – UME Studios

Νικητής του Producer’s Guild Innovation Award, το Stay Alive My Son είναι ένα χαρακτηριστικό εικονικής πραγματικότητας που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία ενός επιζώντος της γενοκτονίας της Καμπότζης και ενός πατέρα που στοιχειώνεται από το παρελθόν του, για να ζήσει από πρώτο χέρι ένα εμπνευσμένο ταξίδι για τον χωρισμό της οικογένειας και τη δύναμη της λύτρωσης. .

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ DIRECTOR VICTORIA BOUSIS ΕΔΩ

Να σημειωθεί ότι στο Μοναστήρι παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Μαντινείας Επιφάνιος.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ VICTORIA

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΣ ΝΕΣΤΑΝΗΣ

Η μονή βρίσκεται στα ανατολικά/νοτιοανατολικά του χωριού Νεστάνη, σε υψόμετρο 980 μ., επάνω στο βουνό Γουλάς (1.160 μ.), το οποίο έχει ημικωνικό σχήμα, καθώς οι πλαγιές του στενεύουν απότομα προς την κορυφή. Απέχει περί τα 15 χλμ. από την Τρίπολη. Το μοναστήρι της Γοργοεπηκόου επιβάλλεται στο φυσικό τοπίο της περιοχής. Πανύψηλες οροσειρές πλαισιώνουν την περιοχή της Νεστάνης – Κτενιάς , Αρτεμίσιο, Λύρκειο- στα ανατολικά, το Μαίναλο στα δυτικά και ανάμεσα τους η έκταση της αρχαίας Μαντινείας. «Μαντινέη ερατεινή» αποκαλεί την Μαντινεία ο Όμηρος.

Η κώμη της Νεστάνης βρίσκεται χαμηλά σε επίπεδο μέρος στην κατωφέρεια του πρανούς, ενώ ο δρόμος προς το μοναστήρι είναι ανηφορικός. Ο επισκέπτης εισέρχεται στη μονή από δύο εισόδους: Στα δυτικά ανεβαίνοντας υπάρχει επιβλητική νεότερη πέτρινη σκάλα, η οποία καταλήγει στην τοξωτή θύρα των αποθηκών και των σταύλων. Η δεύτερη είσοδος βρίσκεται στα νότια του μοναστηριού. Ο χώρος περιμετρικά του ορθογώνιου κτιριακού συγκροτήματος είναι ελεύθερος. Τα κτίσματα, αν και έχουν υποστεί μεταβολές και διαρρυθμίσεις, παραμένουν διώροφα. Οι άνω όροφοι, ως επί το πλείστον, χρησιμοποιούνται ως κελιά ή ξενώνες και τα ισόγεια με τα χαγιάτια τους ως αποθήκες.

Ο στρατηγικής σημασίας χώρος του Γουλά είχε φιλοξενήσει κτίσματα, ασκητήρια και εκκλησίδια διάσπαρτα μέσα στις σπηλαιώδεις πτυχές του. Στα ανατολικά της μονής, στους πρόποδες του Γουλά, οι Βυζαντινοί έκτισαν ένα ναό προς τιμήν της Αναλήψεως του Χριστού. Βρίσκεται εντός του φυσικού σπηλαίου και είναι πλέον ερειπωμένος. Έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα κτισμάτων και οχυρώσεως στον αυχένα του απότομου όρους, ένδειξη προϋπάρχοντος οικισμού.

Ο ναός της Αναλήψεως του Γουλά εισχωρεί στο σπήλαιο και έχει προέκταση προς τα δυτικά. Η προσπέλαση είναι πολύ δύσκολη. Σήμερα σώζεται η ανατολική ημικυκλική κόγχη και η αρχή του νότιου τοίχου, ενώ η βόρεια πλευρά είχε λαξευτεί στο φυσικό βράχο, ο οποίος και παρείχε σπηλαιώδη επικάλυψη του ναού. Για να στηριχθεί η προς τα δυτικά επέκταση είχε κατασκευασθεί αναλημματικός τοίχος, επί του οποίου διακρίνονται ξυλόδεσμοι από κέδρο. Ο ναός ήταν κατάγραφος με τοιχογραφίες εκ των οποίων σώζονται κάποια ακέραια τμήματα.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.