Με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Πειραιά στην Καστέλλα.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Δαμασκηνού Μακριδάκη και των εφημερίων π. Λάμπρου Κεφαλληνού και π. Αντωνίου Καραστατήρα μαζί με πλειάδα Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Φαλήρου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην Εορτή του Προφήτη Ηλία και ανέπτυξε λόγους για τον βίο του Προφήτου αλλά και για την πυρφόρο ανάβαση του στους ουρανούς.

“Ο Προφήτης Ηλίας είναι το πρόσωπο που πραγματώνει τον ορισμό που η γλώσσα μας έχει για τον άνθρωπο δηλαδή το επίρρημα άνω και το ρήμα – θρώσκω, άνω βλέπω, ακριβώς έτσι ήταν ο Θεσβίτης Προφήτης Ηλίας, αυτός ο ηρωικός άνθρωπος που κατανόησε ότι η ανθρώπινη αλήθεια δεν βρίσκεται στην αυτονόμηση και τον εγκλεισμό στην γή. Η αλήθεια βρίσκεται στα άνω και γίνεται σχέσις, κοινωνία,δηλαδή μετοχή με τον δημιουργό της ζωής. Αυτό έγινε και ο Προφήτης Ηλίας ο προσωπικός κοινωνός του Θεού”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σεραφείμ.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι: ”Ο Προφήτης Ηλίας πέτυχε τον σκοπό που ο άνθρωπος έρχεται στην γή. Έγινε φίλος, κοινωνός και μέτοχος του Θεού. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός του ανθρώπου, να αξιοποιήσει το κατ΄ εικόνα (λογική, αυτεξούσιο, συνείδηση, συναίσθημα κλπ) ώστε να φτάσει αξίως αγωνιζόμενος στο να αποκτήσει το ίδιο ήθος το οποίο έχει ο Πανάγιος Θεός και να γίνει το καθ΄ομοίωση δηλαδή να γίνει κατά χάριν Θεός.

Κλείνοντας ο κ. Σεραφείμ σημείωσε: ”Ο Προφήτης Ηλίας συνδέεται άρρηκτα με την έννοια του ανθρώπου, και αυτό γιατί διδάσκει και κηρύσσει την προς τον Θεό ομοήθεια και μας καλεί όλους σε μία πνευματική εγρήγορση, σε μία ανάσταση πνευματική από την υποθερμία των καιρών μας, επίσης ο Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης, μας ελέγχει πνευματικά και μας δίνει το παράγγελμα, και εμείς πράγματι να προβούμε με την πίστη και τα έργα της ζωής μας σαν αληθινοί άνθρωποι, χαριτόβρυτοι, άνθρωποι που θα γνωρίζουν τον αληθινό προορισμό τους για να γίνουν άξιοι στην κοινωνία των προσώπων που λυτρώνουν τον κόσμο από την φθορά και τον θάνατο σε αυτά δηλαδή που και ο Προφήτης πραγματοποίησε.”

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Έξοδος και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων που φυλάσσονται στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία της Καστέλλας πέριξ του Ιερού Ναού.

Να αναφερθεί ότι την λιτάνευση πλαισίωσαν μέλη του Κρητικού Συλλόγου ”Ομόνοια” με παραδοσιακές φορεσιές, όπου κράτησαν καθ΄ ολη την διάρκεια την Ιερά Εικόνα ενώ επίσης στην λιτάνευση παρέστησαν οι Τοπικές και Πολιτειακές Αρχές μαζί με πλήθος κόσμου, όπου προσήλθε για να εορτάσει την εις Ουρανούς ανάληψη του Προφήτη Ηλία και να ζητήσει ευλαβώς της ικεσίες του στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Τέλος να σημειωθεί ότι ανήμερα της Εορτής του Προφήτη Ηλία στον Ιερό Ναό θα τελεστεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.