ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Υποδοχή αντιγράφου του Σταυρού του Μ. Κωνσταντίνου και Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός από τον Ι.Μ.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Υποδοχή του πιστού αντιγράφου του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τεμάχιο του Τίμιου Ξύλου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς:

Το ιερό κειμήλιο κομίζει ο Καθηγουμένος της Μονής Γέροντας Εφραίμ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσει πομπή προς τον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς και στη συνέχεια Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ψάλλει η χορωδία «Αντιφωνικό Μέλος» υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού κ. Στέφανου Τσάρα.

Οι εορτασμοί «Κωνσταντίνεια 2023» στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς ξεκίνησαν από τις 6 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν την επόμενη Κυριακή 28 του μηνός.

Στο πλαίσιο αυτό φιλοξενείται στο Ναό η Τιμία Κάρα της Αγίας Μαρίνης από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος η οποία θα παραμείνει προς προσκύνηση έως τις 26 Μαΐου.

Δείτε και κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των εορτασμών «Κωνσταντίνεια 2023»

Λίγα λόγια για το τεμάχιο του Τίμιου Ξύλου που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου
Ένα μεγάλο τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου πάνω στο οποίο σταυρώθηκε ο Κύριος Ιησούς, η «ζωή ημών», φυλάσσεται στη Μονή Βατοπαιδίου, προερχόμενο από τη Σερβία.

Το τμήμα αυτό του Ζωοποιού Ξύλου, από τα λίγα σε μέγεθος στον κόσμο, είναι διαμορφωμένο σε σχήμα πατριαρχικού Σταυρού και επενδυμένο με ασήμαντα και φέρει πλούσια διακόσμηση από σειρές μαργαριτάρια, λαξευμένα φυσικά κρύσταλλα και ασημένια ποικίλματα· φυλάσσεται δε μέσα σε ειδικά για τον σκοπό αυτό κατασκευασμένη. λειψανοθήκη. Στον χώρο της λειψανοθήκης, γύρω-γύρω από τον Σταυρό, βρίσκονται χαραγμένες σε ασημένια θυρόφυλλα μορφές Αγίων και επιγραφές με ονόματα αγίων στα σερβικά. Κάτω από τα θυρόφυλλα υπάρχουν φατνώματα με λείψανα των ιδίων Αγίων.

Από την επιγραφή στον σταυρό φαίνεται ότι η λειψανοθήκη παρήγγειλαν ο Στέφανος και ο Λάζαρος Μούσιτς και ο μητροπολίτης της Τόπλίτσας Γιόβαν (ίσως να ήταν αδελφός τους) με αφορμή τον θάνατο της μητέρας τους, μοναχής Θεοδοσίας. Οι δωρητές προσέφεραν τη λειψανοθήκη στην εκκλησία της Μονής των Εισοδίων της Θεοτόκου, στη σημερινή Νόβα Πάβλιτσα στις όχθες του ποταμού Ιμπάρ, όπου ενταφιάστηκε η μοναχή Θεοδοσία. Στην πραγματικότητα, η Θεοδοσία είναι η Ντράγκανα, η αδελφή του πρίγκιπα Λαζάρου, η οποία απέσπασε μεταξύ του 1381 και 1389.

Επομένως, η λειψανοθήκη θα πρέπει να χρονολογηθεί στην εποχή αυτή. Η λειψανοθήκη βρισκόταν στη σερβική αυτή εκκλησία και πρέπει να έφθασε στη Μονή Βατοπαιδίου τον 15ο αιώνα, γιατί στα μέσα αυτού του αιώνα το μοναστήρι Πάβλιτσα φαίνεται ότι ήταν έρημο· ανακαινίστηκε το 1464.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.