ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Με λαμπρότητα τιμάται η εορτή της Παναγίας «Άξιον Εστί» στον Πειραιά.

Πειραιάς ΤΩΡΑ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Με λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουνίου 2019, Πανηγυρικός Εσπερινός και Ιερά Παράκληση για την εορτή της Παναγίας «Άξιον Εστί» στον Ιερό Ναό Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» Χατζηκυριακείου.

Να σημειώσουμε πως ιερά εικόνα της οποίας φυλάσσεται εις τον Ιερόν Ναό.

Την Κυριακή 09/06 το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει η περιφορά της ιεράς εικόνας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εις τον Ιερόν Ναόν Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» Χατζηκυριακείου φιλοξενείται απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λεοντίου εκ Στεμνίτσης.

Η εικόνα της Παναγίας, το «Ἄξιον ἐστι», είναι μια από τις περίφημες εικόνες του Αγίου Όρους. Βρίσκεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, θεωρούμενη ως «κοινή εφέστιος προστάτις» εικόνα όλων των Αγιορείτικων Μονών, φέρουσα στο πλαίσιό της τις σφραγίδες και των 20 Μονών.

Αρχικά η εικόνα αυτή βρισκόταν σε ένα παντοκρατορινό κελί στην τοποθεσία τη λεγόμενη κοιλάδα του «Ἄδειν» κοντά και κάτω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Την 11 Ιουνίου 980 μ.Χ. (κατά άλλους το 982 μ.Χ.) ο γέροντας έλειπε από το κελί, καθώς είχε πάει σε μια αγρυπνία στις Καρυές, αφήνοντας μόνο τον υποτακτικό του.

Ο υποτακτικός τη νύχτα έκανε κανονικά τον κανόνα του. Ακούει σε μια στιγμή να του χτυπάνε την πόρτα, ανοίγει και βλέπει έναν περαστικό να του ζητάει να τον φιλοξενήσει, πράγμα που γίνεται.

Συνεχίζει ο μοναχός τον κανόνα του μέχρι που φτάνει στην θ’ ωδή «Τὴν Τιμιωτέρα τῶν Χερουβίμ…». Τότε τον διακόπτει ο φιλοξενούμενος και του λέει: «Όχι, πρώτα θα πεις: Ἄξιον ἐστιν ὡς ἀληθῶς…» ως συμπλήρωμα του υπό του Κοσμά Μαϊουμά (βλέπε 14 Οκτωβρίου) Μεγαλυνάριου της Θεοτόκου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο Τρίτη 11 Ιουνίου: Σύναξη της Παναγίας «Ἄξιον Ἐστί»


Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-13)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.