Ποιος ήταν ο Άγιος Φανούριος: Ο Άγιος Φανούριος έζησε στα Ρωμαϊκά χρόνια και συγκρούστηκε τότε θαρρετά με τον κόσμο της ειδωλολατρίας. Αυτό που όλοι γνωρίζουν είναι τα 12 μαρτύ¬ρια που υπέφερε για την πίστη του. Για την καταγωγή και τη ζωή του δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, αλλά τα στοιχεία που υπάρχουν έχουν ως σημείο αναφοράς την εύρεση της εικόνας του, γύ¬ρω στα 1500 μ.Χ., σύμφωνα με τα συναξά¬ρια (κατ' άλλους γύρω στα 1355-1369 μ.Χ) όταν οι Αγαρηνοί εξουσίαζαν τη Ρόδο και απο¬φάσισαν να ξαναχτίσουν τα τείχη της πόλης.

Ποιος ήταν ο Άγιος Φανούριος – Εορτή 27 Αυγούστου

Στο νότιο μέρος του φρουρίου, ενώ οι εργάτες μάζευαν πέτρες, ανακάλυψαν μέσα στα χαλάσματα βρήκαν μια μισοχαλασμένη εκκλησία με πολλές εικόνες. Ανάμεσά τους ξεχώριζε μία εικόνα με έναν νέο άντρα ντυμένο με στρατιωτικά Ρωμαΐκά ρούχα, που κρατούσε στο αριστερό του χέρι έναν σταυρό και στο δεξί μια αναμμένη λαμπάδα. Το όνομα που φαινόταν ήταν «Ο Άγιος Φανώ». Το όνομα Φανούριος του αποδόθηκε από τον Μητροπολίτη Ρόδου, Νείλο.

Η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στη Ρόδο
Ο αγιογράφος της εκκλησίας είχε ζωγραφίσει γύρω από την εικόνα δώδεκα παραστάσεις, που απεικόνιζαν τα μαρτύρια του Αγίου της εικόνας. τα οποία και εξιστορούσαν το τέλος τους.

Οι δώδεκα παραστάσεις
Ο Άγιος όρθιος μπροστά στο Ρωμαίο ανακριτή να απολογείται για τη χριστιανική πίστη του, τους στρατιώτες να τον χτυπούν με πέτρες στο κεφάλι και στο στόμα, έπειτα να τον χτυπούν με ξύλα και ρόπαλα, τα αποτρόπαια βασανιστήριά του στη φυλακή, τον Άγιο να προσεύχεται για να αντέξει.
Ακολουθούν οι παραστάσεις που δείχνουν: τους δήμιους να καίνε με αναμμένες λαμπάδες το ολόγυμνο σώμα του, τους βασανιστές του να τον δένουν σε ένα μάγκανο με αυτό να περιστρέφεται και να του συντρίβει τα κόκκαλα.
Το βασανιστήρια πριν το τέλος του δίνονται μέσα από τις εικόνες: τον πετάνε σε ένα λάκκο, για να γίνει βορά άγριων θηρίων κι οι δήμιοί του περιμένουν να δουν το τέλος του, όπου κανένα θηρίο δεν τον ακουμπάει κι έτσι τον τον καταπλακώνουν με έναν βράχο χωρίς να καταφέρουν ξανά κάτι. Στη συνέχεια τον οδηγούν σε έναν βωμό, όπου του βάζουν στις παλάμες αναμμένα κάρβουνα. Η τελευταία σκηνή -το τέλος του μαρτυρίου- δείχνει τον Φανούριο όρθιο μέσα σε ένα μεγάλο καμίνι να προ¬σεύχεται άκαμπτος, ενώ τον τυλίγουν οι φλόγες.

Ο ναός προς τιμή του
Ο Μητροπολίτης της Ρόδου, Νείλος, έστειλε αντιπροσωπεία στον ηγεμόνα του νησιού και τού ζήτησε άδεια για να ανακαινίσει την εκκλησία. Όταν ο ηγεμόνας αρνήθηκε ο Μητροπολίτης ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη όπου πήρε την άδεια από τον Σουλτάνο. Επιστρέφοντας στη Ρόδο αναστήλωσε το ναό στην παλιά του θέση του έξω από τα τείχη, όπου και σώζεται μέχρι σήμερα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.