Τουρκία: Λίγες ώρες μείνανε για τον απόπλου περίπου 1.000 σκαφών από την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) στη νοτιοδυτική Τουρκία με κατεύθυνση τη Γάζα και αναφερόμενη ενδιάμεση στάση στην Κύπρο.

Ως διοργανωτής του διεθνούς στολίσκου που έχει ψς στόχο το σπάσιμο του διεθνούς αποκλεισμού της Γάζας, εμφανίζεται ένας Τούρκος ακτιβιστής ονόματι Βολκάν Οκτσούογλου. Ο λογαριασμός του στην πλατφόρμα Χ έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά και οι αναρτήσεις του εκθειάζουν τους χειρισμούς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έναντι της Γάζας.

Πρόσφατα ο Οκτσούογλου είχε καταγγείλει ότι στοχοποιήθηκε από το Ισραήλ, έπειτα από δημοσίευμα στους Times of Israel σχετικό με την πρωτοβουλία της νηοπομπής. Δηλώνει ότι η πρωτοβουλία έχει καθαρά ατομικό χαρακτήρα, δεν σχετίζεται με συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση και έχει ευρεία διεθνή συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένων και “αντι-σιωνιστών Εβραίων”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Βολκάν Οκτσούογλου δηλώνει ότι έχει αποχαιρετήσει φίλους και συγγενείς εν όψει του απόπλου του στόλου για τη Γάζα. «Έχω συμβουλευτεί το κράτος και τους πρεσβύτερους της οικογένειας και τους αποχαιρέτησα λαμβάνοντας τη συγχώρεσή τους. Δεν θα έπαιρνα μέρος σε μια κίνηση που θα έφερνε το κράτος σε δύσκολη θέση. Το να βρεθούμε ανάμεσα στα αντιτορπιλικά με μια βάρκα θα ήταν μια κίνηση που δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα επιτυχίας και θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα… Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με όλους τους νόμους χωρίς να κάνουμε καμία λάθος κίνηση» έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Türkiye, ο Οκτσούογλου δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων προέρχεται από τη Ρωσία και την Ισπανία. «Οι Ρώσοι έρχονται με 313 σκάφη και οι Ισπανοί με 104 σκάφη. 12 ιδιοκτήτες σκαφών από την Τουρκία δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. Ελπίζουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί».

Ο ίδιος δηλώνει ότι θα πλεύσουν σε διεθνή ύδατα χωρίς να δώσουν καμία αφορμή στο Ισραήλ και πρώτα θα σταματήσουν στην Κύπρο για προμήθειες. «Μετά την Κύπρο, προορισμός μας θα είναι το λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ. Αυτό είναι μια αντίδραση και μια πράξη πολιτικής ανυπακοής ενάντια στην απάνθρωπη σφαγή του Ισραήλ».

Ο ακτιβιστής ανέφερε στο Haber7 ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη. Η θαλάσσια νηοπομπή, όπως σημειώνεται, πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο (ο χάρτης δείχνει να περνά από Πάφο, δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν θα ελλιμενιστούν στα κατεχόμενα) πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod.

Σύμφωνα με τον Οκτσούογλου, «το σιωνιστικό καθεστώς φαίνεται να μην έχει καμία πιθανότητα να επιχειρήσει μια δεύτερη τρέλα όπως εκείνη στο Mavi Marmara. Επειδή τα πλοία που θα συμμετέχουν φέρουν αμερικανικές, βρετανικές, λουξεμβουργιανές, ρωσικές, γερμανικές, πολωνικές, ισπανικές και πολλές άλλες σημαίες. Επίσης, δεν θα υπάρχει ούτε ένα μαχαίρι τσέπης στα πλοία». Ο Οκτσούογλου υποστηρίζει ακόμη ότι οι ισραηλινές Αρχές θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε τρέλα ενάντια σε έναν πολυεθνικό στολίσκο ειρήνης. «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο» τονίζει.

Παρόμοια πρωτοβουλία το 2010, που πέρασε στην ιστορία ως επεισόδιο του «Mavi Marmara», είχε αιματηρή κατάληξη και ρίχνει μέχρι σήμερα τη σκιά της στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Το πλοίο «Mavi Marmara» που ναυλώθηκε από την ισλαμιστικού προσανατολισμού τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας» αποτελούσε μέρος του «Στόλου Ελευθερίας» που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Το πλοίο ξεκίνησε από την Τουρκία με περίπου 800 ακτιβιστές. Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 ακτιβιστές και να τραυματιστούν 60 άτομα, εκ των οποίων 10 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.