Το επικείμενο ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη τον ερχόμενο Αύγουστο στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Μόσχα αλλά και την οργή της φιλορωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ονούφριο. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές η συγκεκριμένη Εκκλησία έχει τους περισσότερους ναούς ,μοναστήρια και ιερείς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία προβάλουν κυρίως οι Ρώσοι οι δύο Εκκλησίες έχουν:

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (Μητροπολίτης Ονούφριος) έχει:

– 12.406 Ενορίες

– 215 Ιερές Μονές με 4.681 Μοναχούς και Μοναχές, και

– 10.510 Ιερείς,

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας (Μητροπολίτης Επιφάνιος):

– 7.188 Ενορίες εκ των οποίων 457 ενορίες δεν ενεργούν, δεν λειτουργούν.

– 79 Ιερές Μονές με 233 Μοναχούς και Μοναχές, και

– 4.572 Ιερείς.

Κατά καιρούς φανατικοί των δύο Εκκλησιών συγκρούονται καθώς προχωρούν σε καταλήψεις ναών και μοναστηριών. Η Μόσχα στηρίζει φανερά την Εκκλησία υπό τον Ονούφριο και ήδη εκφράζονται φόβοι οτι κατά την επίσκεψη Βαρθολομαίου θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους Ρωσόφιλους κληρικούς οι οποίοι φαίνεται πως υπερτερούν της επίσημης Εκκλησίας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Πρωθιερέας Νικόλαος Ντανίλεβιτς, σε ανάρτησή του επιτίθεται με σκληρές εκφράσεις κατά του Βαρθολομαίου: “Αφού ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναστάτωσε το εκκλησιαστικό περιβάλλον της Ουκρανίας με την παρέμβασή του και τον τόμο, ενώ έγινε αιτία συγκρούσεων, όπως βίας και κατάληψης Εκκλησιών. Αυτό είναι μια ιδέα παράλογη και ανέφικτη, το να έρθει εδώ δύο χρόνια μετά από αυτά τα ταραχώδη γεγονότα, οι συνέπειες των οποίων συνεχίζονται.

Αυτό φαίνεται περίπου, σαν να ερχόταν ο Πάπας της Ρώμης στην Ουκρανία (τότε Πολωνικό κράτος) δύο χρόνια μετά από την Ουνια της Βρέστης (1596), ή σαν ο Μάρτιν Λούθερ (ιδρυτής του Προτεσταντισμού) να ερχόταν στη Ρώμη δύο χρόνια μετά την έναρξη της Μεταρρύθμισης (1517 )”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.