Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η δίκη της Χρυσής Αυγής. Την απόφασή του για τις ποινές που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες αναμένεται να ανακοινώσει το Εφετείο, με την έναρξη της συνεδρίασης στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Την Τρίτη ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, μετά την πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών.

Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε 13 χρόνια κάθειρξη στα επτά διευθυντικά μέλη της Χρυσής Αυγής. Για τους υπόλοιπους βουλευτές που έχουν καταδικαστεί για ένταξη προτείνει επτά έτη και και για όσους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό (Μίχο, Αλεξόπουλο, Μπούκουρα και Αρβανίτη) προτείνει πέντε έτη.

Επίσης προτείνει ισόβια για τον καταδικασθέντα για τη δολοφονία Φύσσα, Γ. Ρουπακιά. Η εισαγγελέας συνεχίζει την αγόρευσή της.

Η διευθυντική ομάδα για την οποία εισηγήθηκε τα 13 έτη είναι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Για τους περισσότερους συνεργούς στη δολοφονία Φύσσα προτείνει τα οκτώ έτη ενώ για άλλους τέσσερις που έχουν καταδικασθεί για συνέργεια αλλά τους έχει αναγνωρισθεί ελαφρυντικό, έξι έτη.

Για τους καταδικασθέντες στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων, στους οποίους δεν υπάρχει αναγνώριση ελαφρυντικού, προτείνει επτά έτη, με εξαίρεση τον πυρηνάρχη του Περάματος που ζητά ποινή δέκα ετών.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, για τρεις κατηγορούμενους ζήτησε φυλάκιση δέκα μηνών και για έναν κατηγορούμενο έξι μηνών για κάθε πράξη.

Από τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης δεν έλειψαν και πάλι ακραίες εκφράσεις. Ενδεικτικά, εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου είπε προς το δικαστήριο: «Με την απόφαση επί των ποινών να πείτε ένα ηχηρό «σκάστε» σε όσους βγάζουν πριν από εσάς απόφαση».

Ο εκ των συνηγόρων του Γιάννη Λαγού υποστήριξε στην αγόρευσή του ότι «έχει αγιοποιηθεί ο Παύλος Φύσσας» και συνέχισε λέγοντας πως «η Εκκλησία πρέπει να κάνει Θυρανοίξια και να γιορτάζει τη γιορτή του οσίου Παύλου».

Την Τετάρτη το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών. Η επόμενη φάση αφορά το αν θα δοθεί ανασταλτική δυνατότητα στην έφεση και ποιοι κατηγορούμενοι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, διαδικασία που ενδεχομένως δεν αναμένεται να τελεσφορήσει πριν την Πέμπτη. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Χθες η έδρα σφράγισε την καταδίκη του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής με την απόφασή της, να μην χορηγήσει ελαφρυντικό στους καταδικασμένους ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον με την ανώτατη ποινή.

Ακόμη επτά πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν έλαβαν ελαφρυντικό. Εξαίρεση αποτέλεσαν, οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Νίκος Μίχος και Μιχάλης Αρβανίτης. Από τους υπόλοιπους 53 καταδικασθέντες, σε ακόμη 10 αναγνωρίστηκε ελαφρυντική περίσταση από το δικαστήριο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.