ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ: Τον Όσιο Δανιήλ το Στυλίτη, τον Όσιο Λουκά το Νέο, τους Αγίους Μάρτυρες Αειθαλά και Ακεψεή, τον Άγιο Βαρσαβά τον Μάρτυρα και τον Άγιο Νικηφόρο Φωκά τον Αυτοκράτορα Βυζαντίου τιμά η Εκκλησία μας σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Γιορτάζουν σήμερα 11 Δεκεμβρίου οι:

  • Όσιος Λεόντιος
  • Όσιος Λουκάς
  • Όσιος Δανιήλ Στυλίτης
  • Άγιοι Μάρτυρες Αειθαλά και Ακεψεή
  • Άγιος Βαρσαβάς ο Μάρτυρας και
  • Άγιος Νικηφόρος Φωκάς ο Αυτοκράτορας Βυζαντίου

 

11 Δεκεμβρίου – Όσιος Λεόντιος

Ο Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα γεννήθηκε στην Μονεμβασία της Πελοποννήσου από τον Ανδρέα και την Θεοδώρα. Ο πατέρας του ήταν αρκετά πλούσιος και επίσημος άνδρας. Ο βασιλιάς Ανδρόνικος Β’, ο Παλαιολόγος (1283 – 1328 μ.Χ.) ανέθεσε σ’ αυτόν σπουδαία θέση στην κεντρική διοίκηση του Μοριά. Ο Λέων λοιπόν, έτσι ονομαζόταν πριν, έτυχε μεγάλης φροντίδας από τους γονείς του και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη ξένες γλώσσες, φιλοσοφία και θεολογία.

Διαβάστε περισσότερα στο Όσιος Λεόντιος – 11 Δεκεμβρίου Γιορτή Σήμερα.

11 Δεκεμβρίου – Όσιος Λουκάς ο Νέος Στυλίτης

Ο Όσιος Λουκάς ο Νέος Στυλίτης έζησε στα μέσα του 10ου αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Οι γονείς του, Χριστόφορος και Καλή, τον ανέθρεψαν σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου.
Ο Όσιος Λουκάς υπηρέτησε σαν στρατιώτης και όχι μόνο διατήρησε την αγνότητά του, αλλά και επηρέαζε προς το καλό νεαρούς συστρατιώτες του, που είχαν ροπή στη διαφθορά.

Διαβάστε περισσότερα στο Όσιος Λουκάς – 11 Δεκεμβρίου Γιορτή.

Γιορτή 11 Δεκεμβρίου – Όσιος Δανιήλ Στυλίτης

Ο Όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης γεννήθηκε το 410 μ.Χ., στο χωριό Μαρουθά της περιφερείας Σαμοσάτων. Οι ευσεβείς γονείς του ονομάζονταν Ηλίας και Μάρθα. Ο Δανιήλ γεννήθηκε ενώ η μητέρα του ήταν στείρα. Γι’ αυτό και οι γονείς του υποσχέθηκαν να τον αφιερώσουν στην υπηρεσία του Θεού. Τον ανέθρεψαν με πολλή επιμέλεια, και οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι. Ο Δανιήλ απέδωσε καρπούς.

Εορτολόγιο

Κάποιος έγραψε κάπου το εξής πολύ σωστό.

Όλοι οι Άγιοι είναι αξιοθαύμαστοι, όχι όμως και αξιομίμητοι…

Πολλοί από αυτούς, και μάλιστα οι Όσιοι, ανέλαβαν και εκτέλεσαν παράδοξα, που όλα είναι βέβαια εμπνευσμένα από αληθινή αρετή. Δεν είναι όμως για όλους, γι’ αυτό και τέτοια έργα όχι μόνο αξιομίμητα δεν είναι, αλλά κι όλοι δεν είναι άξιοι να τα μιμηθούν. Ένα τέτοιο έργο αξιοθαύμαστο, αλλ’ όχι και αξιομίμητο είναι το κατόρθωμα των στυλιτών.

Πολλοί Όσιοι πέρασαν ζωή ολόκληρη επάνω σ’ ένα στύλο, εκτεθειμένοι στον καύσωνα του καλοκαιριού και στον παγετό του χειμώνα. Ένας από αυτούς είναι ο άγιος Δανιήλ ο Στυλίτης, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Δεν πρέπει, γιατί και δεν μπορούμε, να τον μιμηθούμε.

Αξίζει, όμως να τον θαυμάζουμε για την καρτερία του και πολλά να διδασκόμαστε από την αυταπάρνησή του. Ο Σταυρός έχει δική του αξία, έξω από κάθε κοινωνική ωφελιμότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο 11 Δεκεμβρίου Γιορτή: Ο Όσιος Δανιήλ Στυλίτης.

Τους τιμούμε στις 11 Δεκεμβρίου.

γιορτάζουν σήμερα 11 Δεκεμβρίου

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.