Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει το θαυμαστό γεγονός της συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου από την Ελισάβετ και τιμά τη μνήμη των οσίων αυταδέλφων Ξανθίππης και Πολυξένης, καθώς και των αγίων αυταδέλφων μαρτύρων Πέτρου και Αντωνίου και του πατρός αυτών Ιωάννη.

Οι Αγίες Ξανθίππη και Πολυξένη
Η Ξανθίππη και η Πολυξένη ήταν Ισπανίδες αδελφές και έζησαν στα μέσα του πρώτου αιώνα μ.Χ., όταν Καίσαρ ήταν ο Κλαύδιος ο Α’. Η Ξανθίππη μαζί με τον σύζυγο της Πρόβο διδάχτηκε τη χριστιανική θρησκεία, και ήλθε σ’ αυτή, από τον Απόστολο Παύλο. Η Πολυξένη αφού πήγε στην Ανατολή, βαπτίστηκε από τον πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα. Και οι δυο αδελφές, εργάστηκαν για τη χριστιανική πίστη και οδήγησαν σ’ αυτήν πολλές γυναίκες. Πέθαναν και οι δυο ειρηνικά σε προχωρημένη ηλικία, χωρίς να πάψουν μέχρι και την τελευταία τους πνοή να στηρίζουν τις ασθενικές ψυχές στη χριστιανική ελπίδα.

Οι Άγιοι αυτάδελφοι Πέτρος και Αντώνιος και ο πατήρ αυτών Ιωάννης
Οι δύο αδελφοί μάρτυρες Πέτρος και Αντώνιος κατάγονταν από τις Συρακούσες και έζησαν στα χρόνια του βασιλιά Βασιλείου του Μακεδόνα (867). Μετά την αιχμαλωσία της πόλεως συνελήφθησαν και οι δύο από τους Αγαρηνούς μαζί με τον πατέρα τους και ανατράφηκαν σε περιβάλλον άλλης θρησκείας. Τούτο βέβαια δεν τους εμπόδισε από το να μείνουν σταθεροί στη χριστιανική πίστη και διδασκαλία, την οποία τους είχε διδάξει ο πατέρας τους. Έτσι, λάτρευαν κρυφά τον έναν και αληθινό Θεό. Όταν ήρθε η στιγμή και φανερώθηκε ότι ήσαν Χριστιανοί, δε δίστασαν να ομολογήσουν την πίστη τους στον Αναστημένο Ιησού Χριστό μπροστά στον θηριώδη αρχηγό των Αγαρηνών, Αβραχίμ, ο οποίος ήταν εξαγριωμένος, γιατί τους είχε δώσει και μεγάλα αξιώματα.

Τότε ο ηγεμόνας με μανία διέταξε φρικτά βασανιστήρια εναντίον τους, τα οποία όμως υπέμειναν με ανδρεία και καρτερία αντάξια της μίμησης του Ιησού Χριστού.

Τελικά, αφού τους έκοψε όλα τα μέλη του σώματός τους, ως γενναίοι στρατιώτες του Χριστού, παρέδωσαν το πνεύμα τους στον Κύριο και έλαβαν τα αμάραντα στεφάνια της Βασιλείας των ουρανών.

Ο δε πατέρας τους παρέδωσε και αυτός ένδοξα την ψυχή του στον Θεό, αφού ὁ βάρβαρος Αβραχίμ έχωσε στο λαρύγγι του το ξίφος.

Η αλληλεγγύη, η ομοψυχία, η αλληλοϋποστήριξη και το κοινό μαρτύριο, για την ορθόδοξη πίστη, των δύο αδελφών, Πέτρου και Αντωνίου, δηλώνουν την ενότητα και αρμονία των μελών της οικογένειας, του πατέρα, της μητέρας και των παιδιών, στοιχεία τα οποία πρέπει να διέπουν και σήμερα την οικογένεια ως ευλογία του Τριαδικού Θεού.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.