Εορτολόγιο– Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Αριστείδης, Αρίστος, Άρης, Αριστέα, Αριστούλα, Αριστίνα, Κορνήλιος, Κορνήλης, Κορνήλος, Κορνηλία, Κορνήλα.

Εορτολόγιο– Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Προεόρτια της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα .

Εορτολόγιο– Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Αριστείδης, Αρίστος, Άρης, Αριστέα, Αριστούλα, Αριστίνα, Κορνήλιος, Κορνήλης, Κορνήλος, Κορνηλία, Κορνήλα

Πρόκειται για την πιο παλαιά και πιο σημαντική εορτή την αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό. Στην πραγματικότητα αυτή την ημέρα ενθυμούμαστε και εορτάζουμε δύο διαφορετικά γεγονότα από την ιστορία του ξύλου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Το πρώτο γεγονός είναι η εύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός και η πανηγυρική ύψωση και προβολή του για ευλογία και αγιασμό του λαού του Θεού από το Μακάριο Ιεροσολύμων στις 14 Σεπτεμβρίου του 335.

Το δεύτερο γεγονός είναι η επιστροφή, όπως είδαμε, του λεηλατηθέντος από τους Πέρσες Σταυρού το 629, επί αυτοκράτορα Ηρακλείου, η εναπόθεσή του στην Εκκλησία του Σταυρού, που βρίσκεται στο συγκρότημα του Μεγάλου Ναού του Παναγίου Τάφου των Ιεροσολύμων και η εν συνεχεία επίσημη ανύψωση ενώπιον του λαού και εναπόθεσή του σε προσκύνηση από τον Πατριάρχη Ζαχαρία στις 14 Σεπτεμβρίου του 630.

Βέβαια θα πρέπει εδώ να λεχθεί ότι και στην περίπτωση της εορτής της Υψώσεως έχουμε εφαρμογή του λειτουργικού πλέον έθους της συνδέσεως μεγάλων δεσποτικών και θεομητορικών εορτών με τα εγκαίνια μεγάλων ναών που ανεγέρθηκαν στα Ιεροσόλυμα ή στους τόπους γενικά που συνέβησαν αυτά τα γεγονότα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.