Αυξημένες είναι οι παραγγελίες από τα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης για τους Επιταφίους με την τιμητική τους να έχουν οι βιολέτες, οι κάλλες, οι ζέρμπερες, τα γαρύφαλλα, τα τριαντάφυλλα, οι ορχιδέες και τα κρίνα, όλα λουλούδια σε αποχρώσεις του λευκού, του ροζ, του κόκκινου, του μοβ και του λιλά.

«Έχουμε παραλάβει στα καταστήματά μας τα λουλούδια για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, όπως είναι το Πάσχα. Οι παραγγελίες έγιναν, αφού τα περισσότερα λουλούδια είναι εισαγωγής. Οι ποσότητες που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των Επιταφίων στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλες», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9FΜ» ο ανθοπώλης και μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σύλλης.

Ο ιερέας κάθε ναού, σε συνεννόηση με την ενοριακή επιτροπή και τους πιστούς, αποφασίζουν αρχικά για το χρώμα με το οποίο θα στολιστεί ο Επιτάφιος και στη συνέχεια γίνονται οι ανάλογες παραγγελίες για τα είδη των λουλουδιών στα ανθοπωλεία. «Οι περισσότερες παραγγελίες από τις εκκλησίες έχουν ήδη γίνει, αν και υπάρχουν πάντα κάποιες της τελευταίας στιγμής. Είμαστε έτοιμοι να τους εξυπηρετήσουμε», πρόσθεσε ο κ.Σύλλης.

Αύξηση στις τιμές λόγω Ουκρανίας

Όπως είπε ο ανθοπώλης, αρκετοί ιεροί ναοί χρησιμοποιούν για το στολισμό των Επιταφίων και τα λουλούδια από τις συνθέσεις με τα μικρά στεφάνια που πηγαίνουν οι πιστοί στην Ακολουθία των Παθών και τη Σταύρωση του Χριστού.

Η ελληνική ανθοκομία πάντως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ποσοστό μόλις 30%. Όλα τα υπόλοιπα άνθη εισάγονται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ.Σύλλη, το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση στις τιμές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης ωστόσο «ο κόσμος συνεχίζει να αγοράζει λουλούδια, γιατί θέλει να εκφράσει τα συναισθήματα του. Απλά αγοράζει λιγότερα…», καταλήγει ο κ.Σύλλης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.