Ο κ. Πέτσας έσπευσε πάντως να τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

«Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί πρόσωπα , όπως αυτό του Οικουμενικού Πατράρχη» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας , κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα τουρκικού περιοδικού, το οποίο χαρακτηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίος «συνεργάτη του Φετουλάχ Γκιουλέν»

Ο κ. Πέτσας έσπευσε πάντως να τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

Στην επαναλειτουργία σήμερα μεγάλου μέρους του λιανεμπορίου αλλά και την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα σχολεία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως σημείωσε, είμαστε σε μια πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ενώ «από σήμερα 11 Μαΐου το ένα τρίτο περίπου των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ Λυκείου που έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου. Οι σκέψεις όλων μας είναι στα παιδιά αυτά που δίνουν τον αγώνα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Παράλληλα, επιστρέφει και το 70% των δημοσίων υπαλλήλων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενώ επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά ή μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται και για τους αυτοπασχολουμένους με έγγραφη δήλωση των ιδίων.

Σε αυτό το δεύτερο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, όπως είπε, «πιστεύουμε πως θα πρυτανεύσει ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, αυτά μας έφεραν ως εδώ και θα αποτρέψουν ενδεχόμενο πισωγύρισμα».

Όσοι αγνοούν τις οδηγίες και συμμετέχουν ή ακόμα χειρότερα καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλουν βάναυσα όσους τηρούν τα μέτρα και ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπει ο εχθρός, ο κορονοϊός.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για τις σημερινές ατελείωτες ουρές στα κεντρικά της ΔΕΗ στην πλατεία Κλαυθμώνος, και σημείωσε πως το κατάστημα θα μείνει ανοιχτό όσο χρειαστεί για να εξυπηρετηθεί και ο τελευταίος πελάτης. Σημείωσε πάντως πως σε άλλα υποκαταστήματα η εικόνα ήταν ομαλή.

Αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην απόφαση του πρωθυπουργού να χτιστεί ένα ΕΣΥ που θα συγκαταλέγεται στα πρότυπα της Ευρώπης. Πλέον, από 565 ΜΕΘ διατίθενται πάνω από χίλιες και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις σημαντικές δωρεές που έχουν δοθεί η έχει εκφραστεί η πρόταση να δοθούν, ευχαριστώντας όσους εμπλέκονται.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην αφεθεί κανένας μόνος του.

Όπως είπε, από σήμερα υποβάλλονται οι αιτήσεις για την αποζημίωση των 800 ευρώ από τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές και νοσοκόμοι. Παράλληλα οι εργοδότες επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές τον Μάιο μπορούν να κάνουν από τις 18 έως τις 31 Μαΐου τη δήλωση για να λάβουν οι εργαζόμενοί τους τα 534 ευρώ, η πληρωμή των οποίων θα γίνει 5-10 Ιουνίου χωρίς οι εργαζόμενοι να χρειάζεται να κάνουν καμία αίτηση.

Η αναλογική ειδική αποζημίωση και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν θα καταβληθεί 10-12 Ιουνίου.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως παρατείνεται έως τις 15 Μαΐου η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση 600 ευρώ στους επιστήμονες.

Για τον τουρισμό, η κυβέρνηση εργάζεται για τη σταδιακή επανεκκίνση του κλάδου και εξετάζονται μέτρα και για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης που καλούνται να επαναλειτουργήσουν σε δύσκολες συνθήκες και με αλλαγές.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.