Πέτρου και Παύλου: Ο Απόστολος Πέτρος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν ψαράς στο επάγγελμα. Όταν ο Χριστός έφθασε στη λίμνη της Γεννησαρέτ συνάντησε τον Πέτρο και τον αδερφό του Απόστολο Ανδρέα και τους κάλεσε να γίνουν μαθητές Του.

Πέτρου και Παύλου– 29 Ιουνίου: Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι

Ο Πέτρος διακρινόταν για την ευθύτητα του χαρακτήρα του και την αγνότητα της ψυχής του. Μετά την Ανάληψη του Ιησού, δίδαξε το Ευαγγέλιο σε πολλές περιοχές όπως ο Πόντος, η Καππαδοκία και η Αντιόχεια. Υπέστη μαρτυρικό θάνατο στη Ρώμη το 64 μ.Χ. δια της σταύρωσης, όταν ήταν αυτοκράτορας ο Νέρωνας.

Ο Απόστολος Παύλος γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και αρχικά ήταν σκληρός πολέμιος του Χριστιανισμού. Η μεταστροφή του έγινε όταν του φανερώθηκε ο Χριστός και έλαβε το άγιο βάπτισμα. Υπήρξε ο σπουδαιότερος κήρυκας του Ευαγγελίου και ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ονομάστηκε μάλιστα Απόστολος των Εθνών. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη Ρώμη δια αποκεφαλισμού μεταξύ του 64 και 67 μ.Χ.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πέτρου βρίσκονται στις Μονές Ιβήρων και Παντελεήμονος Αγίου Όρους. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παύλου βρίσκεται στη Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους στις 29 Ιουνίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’.

Οἱ τῶν Ἀποστόλων πρωτόθρονοι, καὶ τῆς Οἰκουμένης διδάσκαλοι, τῷ Δεσπότῃ τῶν ὅλων πρεσβεύσατε, εἰρήνην τῆ οἰκουμένῃ δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τοὺς ἀσφαλεῖς.
Τοὺς ἀσφαλεῖς καὶ θεοφθόγγους κήρυκας, τὴν κορυφὴν τῶν Μαθητῶν σου Κύριε, προσελάβου εἰς ἀπόλαυσιν, τῶν ἀγαθῶν σου καὶ ἀνάπαυσιν, τοὺς πόνους γὰρ ἐκείνων καὶ τὸν θάνατον, ἐδέξω ὑπὲρ πᾶσαν ὁλοκάρπωσιν, ὁ μόνος γινώσκων τὰ ἐγκάρδια.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.