Πιέσεις για να δοθούν κυπριακές υπηκοότητες μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) σε απατεώνες και ανθρώπους του υποκόσμου αποκάλυψε ότι δεχόταν ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Και όταν μάλιστα αρνήθηκε να το πράξει, απειλούσαν να πάνε στο Προεδρικό. Ο κ. Πετρίδης, καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, κυρίως με την ιδιότητά του ως τέως υπουργός Εσωτερικών, κατονόμασε έναν πρώην ευρωβουλευτή, έναν πρώην βουλευτή, ένα κομματικό στέλεχος και ένα πολύ γνωστό δικηγορικό γραφείο ως τα πρόσωπα (φυσικά και νομικά) που του άσκησαν «πολλές πιέσεις», κατά τα λεγόμενά του, για να κλείσει τα μάτια και να συγκατανεύσει στην παραχώρηση υπηκοοτήτων, διότι γνώριζαν ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο οι θετικές αιτήσεις εγκρίνονταν με συνοπτικές διαδικασίες. Τα πρακτικά της κατάθεσης του κ. Πετρίδη δόθηκαν χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) από την ερευνητική επιτροπή, που δημοσίευσε ένα εκτενές ρεπορτάζ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα ονόματα των προσώπων που κατονόμασε ο υπουργός λόγω της νομοθεσίας που διέπει τα προσωπικά δεδομένα. Τα πρακτικά δεν δόθηκαν στα υπόλοιπα ΜΜΕ, συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να βασιστούμε στα στοιχεία που δημοσίευσε επιλεκτικά το ΚΥΠΕ, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται. Η κατάθεση του κ. Πετρίδη δόθηκε στις 24/11/2020, όταν ακόμη η ερευνητική επιτροπή συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Πετρίδης στην κατάθεσή του κατά πόσο είχε ενστάσεις για συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις, απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι τις απέρριψε παρά τις πολλές πιέσεις που δέχθηκε, και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα. Σε μία περίπτωση, όπως είπε, τον συνάντησαν δύο άτομα στο γραφείο του για την πολιτογράφηση ενός ατόμου το οποίο ήταν στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ για την προσάρτηση της Κριμαίας. «Ήταν ιδιαίτερα έντονα, σε σημείο που έφτασε ο ένας εκ των δύο να με αποκαλέσει σχεδόν ότι ήμουν προδότης και ότι θα έβλαπτα τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας επειδή δεν ήθελα να πολιτογραφήσω το συγκεκριμένο άτομο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο εν λόγω κύριος είχε πάει στο Προεδρικό να ενοχλήσει. Αναφέρθηκε, επίσης, στην περίπτωση ατόμου από την Ινδία, καθώς και σε άλλη περίπτωση για την οποία τον προσέγγισαν ένας πρώην ευρωβουλευτής, ένας πρώην βουλευτής, ένα κομματικό στέλεχος και ένα πολύ γνωστό δικηγορικό γραφείο, «οι οποίοι είχαν σπάσει τα τηλέφωνα παντού», για να προσθέσει ότι όλες αυτές οι αιτήσεις απορρίφθηκαν. Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις διαμεσολαβητών με «καλές προθέσεις». Όπως είπε, σε μία περίπτωση, στην οποία μετά και από αναφορές μητροπολίτη έδωσε επίσπευση, αλλά κατόπιν διαπιστώθηκε ότι η αίτηση έπρεπε να απορριφθεί καθώς «βρήκαν από την ΚΥΠ ότι είχε καζίνο στα κατεχόμενα και ότι εμπλεκόταν το όνομα του αιτητή σε υποθέσεις που αφορούσαν τσιγάρα και λαθρεμπόριο». Ο κ. Πετρίδης είπε ότι επί θητείας του στο Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε επίσπευση σε 27 μόνον περιπτώσεις επενδυτών, εκ των οποίων οι 18 αφορούν μετόχους και διευθυντικά στελέχη διεθνούς φήμης εταιρΕίας και οι υπόλοιπες εννέα περιπτώσεις διευκόλυνση επενδυτών κατόπιν τεκμηρίωσης για θέματα υγείας ή άλλους ανθρωπιστικούς λόγους.

Εξαρτήσεις και συμφέροντα

Τα κυριότερα σημεία της κατάθεσης Κ. Πετρίδη, συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Ουδέποτε υπήρξε θιασώτης του ΚΕΠ, λέγοντας πως από την αρχή είχε ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονούσε.

Η αξιοπιστία της Κύπρου επλήγη, γιατί κατά πρώτο λόγο πολιτογραφήθηκαν άτομα ύποπτου ιστορικού και κατά δεύτερο λόγο δημιουργήθηκε διεθνώς η αντίληψη ότι η Κύπρος «πουλά διαβατήρια».

Με την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε άμεση πληροφόρηση για το ΚΕΠ. Παρατήρησε από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε ότι υποβαλλόταν αυξημένος αριθμός αιτήσεων από άτομα υψηλού ρίσκου, όπως πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, καθώς και από πρόσωπα που κατάγονταν από χώρες που συνδέονταν με ευρωπαϊκές ή διεθνείς κυρώσεις ή διαφθορά, όπως Ιράν, Συρία, Αφγανιστάν. Επίσης, συνειδητοποίησε ότι αριθμός παρόχων υπηρεσιών επιδίδονταν σε «αμφισβητούμενες μεθόδους και είχαν εφαρμόσει επιθετική διαφημιστική εκστρατεία – κυρίως στο εξωτερικό και στο διαδίκτυο – η οποία ξεκάθαρα αναφερόταν σε πώληση διαβατηρίων, κάτι το οποίο αδιαμφισβήτητα προκαλούσε ζημιά στη χώρα μας».

Δέκα χρόνια μετά τη θέσπιση του ΚΕΠ, δεν υπήρχε αξιόπιστος μηχανισμός διεξαγωγής ελέγχου δέουσας επιμέλειας, δεν υπήρχε απολύτως καμία πρόνοια σε σχέση με τους επενδυτές υψηλού κινδύνου ή κριτήρια αποκλεισμού, ενώ δεν υπήρχε και οποιαδήποτε πρόνοια ρύθμισης των παρόχων του ΚΕΠ.

Δημιουργήθηκε μία μεγάλη «βιομηχανία» συμφερόντων και άντλησης επενδυτών χωρίς τις εν λόγω αναγκαίες ρυθμίσεις.

Επέρριψε ευθύνες στις εποπτικές αρχές για τους ελλιπείς ελέγχους στους παρόχους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.