Την δική του απάντηση έδωσε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου, Γεράσιμος, σχετικά με την απόφασή του ο ιερέας του ιερού ναού στο Μόχο να μην ψάλει το Ευαγγέλιο, κατά την ταφή της 17χρονης Νικολέτας, που σκοτώθηκε μετά από πτώση στο κενό από γέφυρα στην Κρήτη.

Η απόφαση του Μητροπολίτη Πέτρας Γεράσιμου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αφού πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν αναφέροντας πως η κηδεία στο χωριό της Κρήτης έπρεπε να τελεστεί κανονικά για την 17χρονη μαθήτρια.

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος μίλησε στο cretalive.gr, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα». «Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει…», ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει: «Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει».

Συγκεκριμένα σημείωσε πως: «Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε».

Συνέχισε λέγοντας: «Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δε γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε «αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο».

«Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε το Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος που η Εκκλησία από αιώνος το έχει θεσπίσει και το έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης», καταλήγει.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
 1. Γιάννης Αναστασάκης Του Γεωργίου 25 ημέρες πριν

  ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΤΙΣΑ ΤΟ ΚΗΠΟ ΜΟΥ ,ΣΤΡΑΓΓΙΞΑ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ . ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΙΕΙ
  ΝΕΡΟ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΤΥΧΗ . ΑΛΛΑΞΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΜΥΡΙ-
  ΣΤΗΚΕ ΕΠΕΣΕ ΚΑΤΩ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΤΟΞΗΚΟΤΗΤΑ ΕΙΧΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ! ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΑ ΣΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΑΤΡΟΠΙΝΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΔΩΣΕ ΤΟΥ ΛΑΔΙ ΑΝ ΒΡΕΙΣ . . . ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΠΕΘΑΝΕ . . . ΛΟΓΟ ΒΑΡΟΥΣ . , , ΣΚΟΡΠΟΥΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΠΑΣΑ ΜΕ ΧΩΜΑ . . . ΠΗΓΑ ΑΛΛΟ ΣΚΥΛΙ ΣΤΟ ΚΗΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΗΣΕ 4 ΚΟΥΤΑΒΙΑ . . . ΜΟΥ ΤΑ ΕΡΡΙΞΑΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ . . .
  ΑΝ ΠΕΘΑΙΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΥΤΕ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΑ . . .
  ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΝΙΣΤΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ! ! !

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.