Το εσπέρας του Σαββάτου 19 Ιουνίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

«Κατά την αγία και μεγάλη ημέρα της Πεντηκοστής εκπληρώνεται η υπόσχεση του προ ολίγων ημερών Αναληφθέντος Ιησού προς τους Αποστόλους, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να βαπτισθούν εν Πνεύματι Αγίω και να γίνουν «μάρτυρές Του εν τε Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης» (Πράξ. 1. 8)», ανέφερε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, μηνύοντας τα υψηλά νοήματα της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Εκκλησίας.

«Όπως μας πληροφορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς στις Πράξεις των Αποστόλων, καθώς οι Απόστολοι βρίσκονταν συνηγμένοι «ομοθυμαδόν επί το αυτό» στο υπερώον των Ιεροσολύμων, «εγένετο ήχος, καθάπερ φερομένης βιαίας πνοής και επλήρωσε τον οίκον, ου ήσαν καθήμενοι». Μια βοή ακούσθηκε από τον ουρανό, γέμισε το σπίτι όπου βρίσκονταν καθήμενοι και γλώσσες πύρινες διαμοιράσθηκαν και κάθισαν στα κεφάλια των Αποστόλων.

Το αποτέλεσμα της επιφοιτήσεως μέγα και θαυμαστόν! Οι Μαθητές του Χριστού άρχισαν να μιλούν σε ξένες γλώσσες –καθώς το Άγιο Πνεύμα τους έδιδε το φωτισμό και τη δύναμη να το κάνουν– κηρύττοντας τον Λόγο του Θεού. Οι μέχρι τώρα αγράμματοι ψαράδες της Γαλιλαίας σοφίζονται και κηρύττουν τα μεγαλεία του Θεού σε διάφορες γλώσσες. Οι πάντες απορούν και θαυμάζουν!

Το κήρυγμα των Αποστόλων αποφέρει τους πρώτους καρπούς, την γέννηση της Εκκλησίας. Γι’ αυτό η Πεντηκοστή είναι η γενέθλιος ημέρα της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας μας! Βέβαια η Εκκλησία υπήρχε προ πάντων των αιώνων, εφόσον η κεφαλής Της, ο Θεός, είναι προαιώνιος. Αλλά ως ιστορικό σχήμα –αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την έκφραση– έχει την αρχή στην ημέρα της Πεντηκοστής.

Με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, του ομοουσίου με τον Πατέρα και τον Υιό, το οποίο «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας», έχουμε την επίσημη παρουσία της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο. Όπως η παράδοση του Νόμου στον Μωυσή πάνω στο όρος Σινά κατέστησε τους Ισραηλίτες περιούσιο λαό του Θεού, έτσι και με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στους Μαθητές του Χριστού την ημέρα της Πεντηκοστής, γεννήθηκε ο νέος περιούσιος λαός του Θεού, ο νέος Ισραήλ της χάριτος, η Εκκλησία.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Κυριακή 20 Ιουνίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πολεως Αγίου Νικολάου. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η εις Διάκονον χειροτονία του κ. Νεκταρίου Κοκολάκη.

Τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα κήρυξε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος ανέλυσε το θεολογικό περιεχόμενο της Εορτής, αναφερόμενος στην κάθοδο, την επιδημία, την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και τη σημασία της για τους πιστούς: «Λίγες ημέρες πριν είδαμε μια νεφέλη να υπολαμβάνει τον Θεάνθρωπο, καθώς αναλαμβανόταν στους ουρανούς. Η νεφέλη αυτή αυτή έφερε κατά την Πεντηκοστή την «πολυχεύμονα του Αγίου Πνεύματος ομβροτοκίαν», την πλούσια και χορταστική βροχή του Αγίου Πνεύματος, από την οποία ποτισμένη πλουσιοπάροχα η χωρίς υγρασία, ξερή και άκαρπη γη των ψυχών, βλάστησε τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος· την αγάπη, τη χαρά, τη μακροθυμία, τη χρηστότητα, την αγαθωσύνη, την πίστη, την πραότητα και την εγκράτεια.

Το Πνεύμα το Άγιον χορηγεί τα πάντα, ζωοποιεί την Εκκλησίαν, συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας, είναι η δύναμη, η ψυχή, ο νους και η συνείδηση της Εκκλησίας. «Βρύει προφητείας, ιερέας τελειοί», διδάσκει σοφία αληθινή σε αγραμμάτους, συγχωρεί και εξαλείφει αμαρτήματα, μετουσιώνει τον άρτο και τον οίνο, στοιχεία υλικά, σε Σώμα και Αίμα Χριστού, φέρνει στους πιστούς «οθνείαν αλλοίωσιν ευπρεπεστάτην», αναδεικνύει τους ανθρώπους σε τέκνα Θεού, μεταβάλλει τη γη σε ουρανό, την φθορά σε αφθαρσία, την προσωρινότητα σε αιωνιότητα, τον κόσμο της πτώσεως σε καινή κτίση!

Το Άγιον Πνεύμα όμως δεν επεφοίτησε μόνο την εποχή των Αποστόλων του Χριστού. Επιφοιτά και επιδημεί και σήμερα και πάντοτε. Το σώμα μας είναι κατοικητήριον, ο ναός του Παναγίου Πνεύματος. Όλοι μας φέρουμε μέσα μας τα πλούσια και ποικίλα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, που αποκτήσαμε διά του βαπτίσματος και του χρίσματος. Για να ενεργήσει όμως η χάρις του Αγίου Πνεύματος, θα πρέπει να εναρμονίζουμε τη ζωή μας, τις σκέψεις μας, τις επιθυμίες, τα συναισθήματα και τις ενέργειές μας, την όλην μας βιοτήν και συμπεριφοράν με τις επιταγές, τα παραγγέλματα και την διδασκαλίαν της Πίστεώς μας».

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε για τον νέο Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Νεκτάριο Κοκολάκη: «Είμαστε έμπλεοι χαράς και αγαλλιάσεως σήμερα διότι ο αγαπητός αδελφός Νεκτάριος πραγματοποίησε την επιθυμία πολλών ετών· να εισέλθει στο Άγιο Βήμα, να διακονήσει από το θυσιαστήριο την Εκκλησία του Χριστού, να λάβει τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης και να γίνει Διάκονος της Χάριτος και των Μυστηρίων του Θεού.

Σεμνός, συνετός και ευλαβής καθώς είναι, διηκόνισε την ενορία του Σκινιά για πολλά χρόνια από το αναλόγιο. Ο πατέρας του –γνωστός σε όλους ο π. Αλέξανδρος, εφημέριος Σκινιά– διηκόνισε την Εκκλησία και την Μητρόπολή μας για πενήντα συναπτά έτη και συνεχίζει να την διακονεί. Όπως όλοι μας παίρνουμε τα πρώτα στίγματα της ζωής μας από την οικογένειά μας, τα οποία διαγράφουν την μετέπειτα πορεία μας, έτσι και ο Νεκτάριος καλλιέργησε την κλίση του Αγίου Πνεύματος να χειροτονηθεί και να διακονήσει την Εκκλησία, ακολουθώντας τα βήματα του πατρός του.

Κατάγεσαι από ένα χωριό που έχει προσφέρει πολλούς Κληρικούς και μοναχούς στην Εκκλησία, ένα χωριό με ισχυρή εκκλησιαστική παράδοση που οι κάτοικοί του φρόντισαν να διασφαλίσουν μέχρι σήμερα. Αυτή την παράδοση καλείσαι να συνεχίσεις σήμερα και να προσπαθήσεις με ζήλο να την αυξήσεις.

Να γνωρίζεις ότι η προσευχή μας είναι το ιερό χρέος για εμάς τους Κληρικούς, αλλά και η ανάγκη της ψυχής μας. Γιατί προσευχόμαστε και για τις δικές μας αμαρτίες, αλλά και για την άγνοια του λαού. Η προσευχή μας θα πρέπει να είναι άλλοτε παράκλησις, άλλοτε ικεσία, άλλοτε δοξολογία και ευχαριστία προς τον Θεόν. Με την προσευχή γαληνεύει η ψυχή μας, αντλούμε δύναμη από τον Θεό, οπλιζόμαστε με υπομονή για να συνεχίσουμε τον ανηφορικό αγώνα μας, γιατί ο πνευματικός αγώνας έχει πολλές χαρές αλλά και πολύ κόπο.

Να ευχαριστήσουμε και εσένα και την οικογένειά σου που επέλεξες να εισέλθεις στην Ιερωσύνη σε δύσκολες εποχές για την Εκκλησία. Αυτό όμως δεν απομακρύνει από την Εκκλησία τους ανθρώπους που έχουν ευσέβεια, ευλάβεια και αγάπη προς τον Θεό. Γιατί η αγάπη του Χριστού είναι εκείνη η οποία μας καλεί και μας δίδει τη δύναμη να φροντίζουμε τα της Εκκλησίας και να διακονούμε τον Λόγο και τα Μυστήρια του Θεού.

Αγαπητέ μου Νεκτάριε, θα πρέπει σήμερα να παρακαλέσουμε όλοι –και ιδιαιτέρως εσύ– το Πανάγιο Πνεύμα να κατέβει και να σκηνώσει στην καρδιά σου και να την μεταβάλλει από πέτρινη σε σαρκική, από σκληρή σε μαλακή. Γιατί μονάχα στις μαλακές καρδιές μπορεί να πέσει, να φυτρώσει και να δώσει καρπό ο σπόρος του Θεού. Παρακάλεσε το Πανάγιον Πνεύμα, την Ζωαρχική Τριάδα να κατέβει και να καθαρίσει την ψυχή και την καρδιά σου και να την αναδείξει αξία, ώστε μέσα στην Εκκλησία να καρποφορήσουν οι καρποί του Αγίου Πνεύματος και κυρίως η Ορθή Πίστη, η οποία μας οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών».

Το εσπέρας της Κυριακής 20 Ιουνίου, επί τη Εορτή του Αγίου Πνεύματος, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Γονυκλισίας που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. Ευγένιος Καρακωνσταντάκης, ομιλώντας περί της σημασίας της ζωηφόρου ελεύσεως και καθόδου του Αγίου Πνεύματος στη ζωή της Εκκλησίας.

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 21 Ιουνίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο πανηγυρίζον δεξιό κλίτος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.