Σε εορταστική ατμόσφαιρα τελέσθηκε φέτος η Εορτή της Αγίας ισαποστόλου και μεγαλομάρτυρος Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στις Περιφέρειες της Μητροπόλεώς μας, καθώς επετράπη η προσέλευση των πιστών στους Ιερούς Ναούς, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας.

Το εσπέρας του Σαββάτου 16 Μαΐου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Λιμνών.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στο κήρυγμά του: «Η Αγία μεγαλομάρτυς Φωτεινή από το ταπεινό εκκλησάκι της σε αυτό τον απόκρημνο τόπο προστατεύει τις Λίμνες και ολόκληρη τη σκάφη του Μεραμβέλλου, μας λέγει –όπως είπε και στους συμπατριώτες της σαμαρείτες– να πλησιάσουμε και να αναγνωρίσουμε τον Χριστό ως τον μόνο αληθινό Θεό και Σωτήρα του κόσμου και να Τον δεχθούμε στις καρδιές μας. Διότι και εκείνη, παρά την αμαρτωλότητά της, είχε αγαθή προαίρεση, είχε πόθο να γνωρίσει τον Θεό και ηξιώθη να της αποκαλυφθεί ο ίδιος ο Λυτρωτής του κόσμου, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν το είχε κάνει ούτε στους ίδιους Του τους μαθητές και Αποστόλους».

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος 17 Μαΐου τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Αντί κηρύγματος ανεγνώσθη προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας η Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης σχετικώς με το άνοιγμα των Εκκλησιών προς το ευσεβές εκκλησίασμα. Μπορείτε να διαβάσετε την Εγκύκλιο, πατώντας εδώ.

Στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη»⋅ διότι μπορούμε πλέον να ανταμώνουμε ξανά στις Εκκλησίες, να προσερχόμεθα κάτω από τους θόλους των αγίων του Θεού Εκκλησιών, να δοξάζουμε το Πανάγιο Τριαδικό Όνομά Του, να δοξάζουμε τον Αναστάντα Κύριό μας και να τιμούμε τους Αγίους της Εκκλησίας μας. Περάσαμε μια δύσκολη και πικρή περίοδο, μια περίοδο που κυρίευσε τους ανθρώπους πολλή θλίψη, πολύ άγχος και πολλή στεναχώρια, μια περίοδο που αποστέρησε την επικοινωνία μεταξύ μας και μάλιστα μέσα στην καρδιά του εκκλησιαστικού έτους, μέσα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, την Εβδομάδα των Παθών, τη μεγαλύτερη Εορτή της Ορθοδοξίας, την Ανάσταση του Κυρίου μας. Όμως δοξάζουμε τον Θεό που τουλάχιστον –έστω και με περιοριστικούς όρους– έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ερχόμαστε στις Εκκλησιές και ευχόμαστε, προσευχόμαστε και παρακαλούμε τον Πανοικτίρμονα Θεό να σταματήσει και να εξαποστείλει από την οικουμένη αυτή την πανδημία και να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην κανονικότητα».

Και επεσήμανε: «Όλοι εμείς που έχουμε την εμπειρία και το βίωμα των Μυστηρίων της Εκκλησίας δεν θα πρέπει να επηρεαζόμαστε από όλους εκείνους που βάλλουν κατά καιρούς εναντίον της Θείας Ευχαριστίας, αλλά θα πρέπει να αποδείξουμε ότι πιστεύουμε στον Χριστό, ότι είμαστε αληθινοί χριστιανοί και ότι προσπαθούμε στη ζωή μας να εφαρμόσουμε το Ευαγγέλιο Του. Διότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού που κοινωνούμε δεν μπορεί παρά να μεταδίδει τη ζωή, την ανάσταση, την χαρά και την ευλογία και ποτέ τον θάνατο, την φθορά και την ασθένεια».

Κατακλείοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε την καθημερινή τέλεση Θείων Λειτουργιών στους Ιερούς Ναούς από σήμερα Κυριακή 17 Μαΐου έως και την Πέμπτη της Αναλήψεως του Σωτήρος 28 Μαΐου, ώστε οι ευσεβείς χριστιανοί να έχουν τη δυνατότητα να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων και να προσέλθουν εις μετάνοιαν με το Μυστήριο της Εξομολογήσεως.

Να σημειωθεί ότι κατά τη Θεία Λειτουργία, την πρώτη που τελέσθηκε με την παρουσία πιστών, πολλοί ήταν εκείνοι που μετέλαβαν, μεταξύ τους δε και πολλά παιδιά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.