Το εσπέρας της Τετάρτης 27 Μαΐου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στο ιστορικό εκκλησάκι Αναλήψεως του Σωτήρος, στη θέση «Αλμυρός» πόλεως Αγίου Νικολάου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος ο οποίος ανεφέρθη στην μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου μας εις τους Ουρανούς. «Είναι τεραστίας σωτηριολογικής και ανθρωπολογικής σημασίας γεγονός που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του έργου της Θείας Οικονομίας, του σχεδίου του Θεού για την σωτηρία του κόσμου», επεσήμανε και σημείωσε: «Το έργο αυτό που ξεκινάει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Γέννηση του Χριστού έχει ξεχωριστή σημασία διότι προβάλλει σταδιακά τις αρετές που θα πρέπει να αποκτήσει ο άνθρωπος για να σωθεί: το Πάθος του Χριστού προσφέρει στον κόσμο τη μετάνοια, η Ανάσταση την συγχώρηση και η Ανάληψη την αποκατάσταση της επικοινωνίας και της σχέσεως του ανθρώπου με τον Θεό· διότι ο Χριστός κατά την Ανάληψή Του παραλαμβάνει την ανθρώπινη φύση και την παρουσιάζει κεκαθαρμένη στον Θεό Πατέρα».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 28 Μαΐου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος, στον ομώνυμο οικισμό της Επαρχίας Χερσονήσου.

«Ο Ιησούς παρέλαβε τους δώδεκα Μαθητές Του και τους οδήγησε έξω της πόλεως των Ιεροσολύμων. Εκεί σήκωσε τα χέρια και τους ευλόγησε και καθώς τους ευλογούσε ανέβαινε εις τον Ουρανό, μας λέγει ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς. Και η μορφή του Χριστού σκεπάσθηκε από μια νεφέλη που, όπως εξηγούν οι Πατέρες της Εκκλησίας, είναι οι μυριάδες χιλιάδες αγγέλων που συνόδευσαν τον Χριστό από τη γη προς τον Ουρανό. Πόσο μεγαλειώδης και συγκινητική είναι η αναχώρηση του Χριστού από τον κόσμο!», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας που αναφέρεται στο ιστορικό γεγονός για την ανθρωπότητα, την Ανάληψη του Σωτήρος Χριστού.

Και ανεφέρθη συγκεκριμένα στη στάση που επέδειξαν οι μαθητές του Χριστού βλέποντάς Τον να αναλαμβάνεται εις τους Ουρανούς: «Τα πρόσωπα των Αποστόλων παρουσιάζονται χαρούμενα παρά τον αποχωρισμό τους από τον Χριστό κατά την Ανάληψή Του και αυτό διότι διηνοίχθησαν οι οφθαλμοί της ψυχής και της καρδιάς των και κατενόησαν το έργο που ολοκλήρωσε ο Διδάσκαλός τους επί της γης. Ήταν χαρούμενοι διότι ο Χριστός, την ώρα που αναλαμβανόταν στους Ουρανούς, τους ευλόγησε και κατάλαβαν έτσι ότι Αυτός είναι ο αληθινός Υιός του Θεού. Είχαν χαρά για έναν ακόμη λόγο⋅ διότι ο Χριστός τους υπεσχέθη ότι θα τους στείλει τον Παράκλητο, το Πνεύμα της Αληθείας και ότι ποτέ δεν θα τους εγκαταλείψει. Οι Απόστολοι δέχθηκαν τη χάρη των δύο Προσώπων της Αγίας Τριάδος και επέστρεψαν προσκαρτερούντες στο ιερό με προσευχή και νηστεία –καθ’ υπακοήν προς τον Χριστό– το Πανάγιο Πνεύμα το Οποίο ήλθε και από αλιείς ανθρώπων, τους κατέστησε κήρυκες του Ευαγγελίου και της σωτηρίας των ανθρώπων».

Ο Σεβασμιώτατος περάτωσε την ομιλία του, λέγοντας: «Ας παρακαλέσουμε τον Αναληφθέντα Κύριο να μη μας αφήσει ποτέ ορφανούς, αλλά να στείλει και σε εμάς την χάρη και την ευλογία Του, να καταστήσει τις καρδιές μας άξιες έτσι ώστε να υποδεχθούμε το Πανάγιο Πνεύμα και να ενσκηνώσει μέσα μας το Πνεύμα της Αληθείας, το οποίο θα μας καθοδηγεί και θα μας κατευθύνει όλες τις ημέρες της ζωής μας».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.