Την Κυριακή του Τυφλού, 2 Ιουνίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας που αναφέρεται στην θεραπεία του τυφλού.

Ένας άνθρωπος που δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του τον ήλιο, τα χρώματα της φύσεως και τα αγαπημένα του πρόσωπα συναντά το άσβεστο και αιώνιο φως, τον Θεάνθρωπο Χριστό, που τον θεραπεύει. Και επεσήμανε τις δύο διαφορετικές ερμηνείες του επιτελεσθέντος θαύματος.

Οι Φαρισαίοι, αφενός, ευρισκόμενοι σε πνευματική τύφλωση και χωρίς καθαρότητα στην ψυχή τους, προσπαθούν να κατανοήσουν το θαυμαστό γεγονός με τα στενά πλαίσια της ανθρώπινης λογικής, περιπαίζοντας τον πάσχοντα για την απροσδόκητη θεραπεία του.

Διότι δεν αισθάνονται την πρόνοια και την αγάπη του Θεού, το έργο της Θείας Οικονομίας στη ζωή τους. Ο τυφλός, αντιθέτως, δεν γνωρίζει το πρόσωπο του Χριστού, γνωρίζει όμως την ενέργειά Του.

Γι᾽ αυτό και ευγνωμονεί τον ευεργέτη του. Και συνέχισε, λέγοντας: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε στην ζωή μας τις ενέργειες του Θεού, με τις οποίες αποκαλύπτει στον καθένα ότι Εκείνος είναι ο Λυτρωτής και Σωτήρας του κόσμου. Γι᾽ αυτό και θα πρέπει να μιμηθούμε τη στάση του τυφλού, ευχαριστώντας πάντοτε τον Θεό για τις ευεργεσίες Του, χωρίς όμως, όπως συνηθίζεται, να τις λησμονούμε γρήγορα».

Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται ο Αναστάς Κύριος να σημειώνει το φως του προσώπου Του πάνω στις καρδιές μας, στα μέτωπά μας, στο νου μας και με αυτό το φως να πορευόμαστε στη ζωή μας για να κάνουμε πραγματικότητα τις Εντολές Του.

Ευχήθηκε δε στους μαθητές των σχολείων πρόοδο και επιτυχία στην επερχόμενη εξεταστική περίοδο.


Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.