Ο Μάκριτζ είχε ασχοληθεί σε βάθος με τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία και ποίηση - «Θεωρώ την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου», έλεγε κατά την τιμητική απονομή της ελληνικής ιθαγένειας το 2022 - Μενδώνη: «Η πατρίδα έχασε έναν σπουδαίο δάσκαλο, έναν πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού».

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Πίτερ Μάκριτζ, Βρετανός ελληνιστής που είχε ασχοληθεί σε βάθος με την νεότερη ελληνική λογοτεχνία, ενώ συνέγραψε και μια γραμματική της νέας ελληνικής γλώσσας.

Ο Μάκριτζ είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης νεοελληνική και γαλλική φιλολογία. Μεταξύ του 1969-1972 ζούσε στην Αθήνα, όπου έκανε έρευνα για τη διδακτορική διατριβή του για το ελληνικό μυθιστόρημα του μεσοπολέμου.

Από το 1973 ως το 2004 δίδασκε Νεοελληνική Φιλολογία αρχικά στο King”s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και από το 1981 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τον Μάρτιο του 2022 του είχε απονεμηθεί τιμητικά η ελληνική ιθαγένεια, στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο. «Για 50 χρόνια θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα. Μέχρι σήμερα η έκφραση αυτή δεν ήταν παρά μεταφορική, τώρα όμως έγινε κυριολεξία», είχε πει στην αντιφώνησή του ο Πίτερ Μάκριτζ.

Μεταξύ άλλων ο Μάκριτζ μετέφερε στα αγγλικά έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Γεώργιου Βιζυηνού, ενώ μελέτησε και σύστησε στο αγγλόφωνο κοινό, σημαντικούς ποιητές (Καβάφης, Σεφέρης, Σολωμός) και πεζογράφους (Ταχτσής, Πολίτης).

Για τον θάνατο του Μάκριτζ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα η πατρίδα έχασε έναν σπουδαίο δάσκαλο, έναν κορυφαίο μελετητή της ελληνικής γλώσσας, έναν πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού. Από την πρώτη φορά που ταξίδεψε στην Ελλάδα, στην εφηβική του ηλικία, μέχρι το τέλος, ο Πίτερ Μάκριτζ αγάπησε την ελληνική γλώσσα και την Ελλάδα, που έγινε η δεύτερη πατρίδα του».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.